Najgorsze błędy podczas przygotowania sałatki jarzynowej. Przez nie ma mdły smak
Któż z nas nie zna doskonałego smaku domowej sałatki jarzynowej. Gotowane warzywa przełamane kwaśnym smakiem ogórka, a wszystko to połączone kremowym majonezem. Jak jednak mieć pewność, ze przygotowywana przez nas sałatka dorówna w smaku naszym wyobrażeniom i oczekiwaniom? Poniżej prezentujemy garść porad na ten temat.
Sekret sałatki jarzynowej tkwi w odpowiednio dobranych proporcjach. Musimy umiejętnie zrównoważyć smak słodki, kwaśny i słony. Na opanowanie tej sztuki jest kilka prostych sposobów.
Jakie smaki składają się na idealną sałatkę jarzynową
Sałatka jarzynowa składa się z trzech podstawowych smaków . Słodycz, kwaskowatość oraz słoność powinny się nawzajem łączyć i uzupełniać . Nieodpowiednia ilość któregoś ze składników może zniweczyć nasze próby przygotowania perfekcyjnej sałatki jarzynowej.
Słodki smak sałatki jarzynowej uzyskujemy dzięki dodatkowi marchwi, jabłka i zielonego groszku . Za smak kwaśny odpowiada ogórek kiszony . Sałatkę jarzynową na sam koniec soli się do smaku, warto jednak zrobić to po dodaniu majonezu . Sos ten bowiem sam w sobie jest nieco słonawy.
Do sałatki jarzynowej dodaje się też gotowane na twardo jajka , które zapewniają jej odpowiednią sytość. W niektórych domach, w jej skład obowiązkowo wchodzą także gotowane ziemniaki . One również zapewniają pożądaną treściwość tego dania.
Proporcje składników, czyli sposoby na sałatkę jarzynową.
Aby w sałatce jarzynowej smaki były odpowiednio zrównoważone, najlepiej dodawać porównywalna ilość poszczególnych składników . Możemy odmierzać ją za pomocą pojemności , np. szklanki lub miseczki.
Inna metodą utrzymania proporcji smaków jest ważenie poszczególnych produktów . Jeśli dodamy porównywalną wagę warzyw i jabłka, znacznie łatwiej będzie nam korygować ewentualne uchybienia w smaku.
Wszystkie nuty smakowe sałatki jarzynowej łączy się za pomocą majonezu . Należy pamiętać aby nie przesadzić z jego dodawaniem. Zbyt duża ilość sosu zdominuje smak warzyw , zamiast go podkreślić. Majonez do sałatki jarzynowej dodawaj więc stopniowo .
Jeśli mimo zastosowania wszystkich wskazówek, wymieszana sałatka jarzynowa nadal jest nieco mdła w smaku, można zastosować jeszcze jeden patent. Smak sałatki doskonale podkręci niewielki dodatek musztardy . Możesz łatwo zapobiec zbyt wodnistej sałatce jarzynowej . Lekką wersję sałatki przygotujesz bez dodatku majonezu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowa surówka z białej kapusty. Z wyrazistym dodatkiem i lekkim sosem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama