Czy można mrozić kotlety schabowe? Rozwiewamy wątpliwości
Wiele osób mrozi surowe mięso, jednak nie każdy wie, że kotlety schabowe i w panierce i po usmażeniu również możemy przechowywać w zamrażalniku. Kotlety po rozmrożeniu będą smaczne i soczyste, musimy zwrócić jedynie uwagę na termin ważności.
Kotlety schabowe to kultowe danie, które uwielbia każdy miłośnik mięsnych dań. Dobrze rozbite, doprawione kawałki schabu w chrupiącej panierce z jajek, mąki i bułki tartej są soczyste, delikatne i smakują rewelacyjnie.
Wiele osób zastanawia się, czy można mrozić kotlety schabowe. Okazuje się, że tak, możemy mrozić schab zarówno surowy, jak i usmażony w panierce. Musimy jednak zwrócić uwagę na datę- surowe mięso będzie świeże znacznie dłużej niż panierowane.
Bardzo ważny jest również sposób rozmrażania kotletów schabowych. Schabowe z mikrofalówki stracą smak, to najgorszy z możliwych sposób na rozmrażanie mięsa i ryb. Schabowe po rozmrożeniu możemy podgrzać na patelni lub w piekarniku, będą soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.
Kotlety schabowe możemy zamrozić. Kluczowy jest czas przechowywania
Kotlety schabowe możemy spokojnie zamrozić. Możemy zamrozić rozbite i oprószone solą i pieprzem kawałki schabu, możemy mrozić cały schab, a nawet mięso, które już panierowaliśmy i smażyliśmy.
Mięso bez panierki może być przechowywane w zamrażalniku nawet przez 5- 6 miesięcy. Jeśli zamrozimy mięso w panierce lub usmażone, jego czas przydatności do spożycia będzie o wiele krótszy - takie schabowe powinniśmy zjeść maksymalnie w ciągu miesiąca.
Jak rozmrażać kotlety schabowe, żeby zachowały smak?
Kotlety schabowe, niezależnie od tego, czy mrozimy z panierką, czy bez niej, zawsze rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Mikrofalówka nie jest dobrym pomysłem na rozmrożenie mięsa.
W urządzeniu faktycznie mięso rozmrozi się szybciej, jednak kotlety nie będą już tak smaczne, a panierka może się zepsuć. Kawałki schabu wyjmujemy z zamrażalnika kilka godzin przed obróbką termiczną, wtedy będą smaczne i soczyste.
Dowiedz się, ile smażyć kotlety schabowe, żeby były miękkie i soczyste. W tym artykule natomiast sprawdzisz, jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia kultowego mięsa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodaj do biszkoptu nietypowy składnik. Wyjdzie idealnie puszysty, jak z cukierni
Ciasto czekoladowe z gruszką, orzechami i cynamonem. W sam raz na jesień
Źródło: ampnewsy