Sałatka jarzynowa wyszła wodnista? Uratuje ją 1 prosty patent
Sałatka jarzynowa stała się wodnista po przygotowaniu? Istnieje jeden niezwykle prosty sposób, by przywrócić jej właściwą konsystencję. Wystarczy dodać do warzyw trochę rozpuszczonej w wodzie żelatyny, a o problemie można będzie zapomnieć. Nie zaszkodzi także staranne odsączenie składników przed zmieszaniem.
Sałatkę jarzynową podajemy przy wielu okazjach. Niektórzy lubią dodać do niej marynowane grzyby, podczas gdy inni nie wyobrażają sobie, by w specjale mogło zabraknąć jabłka. Choć skład dania może być różny, specjał musi zachować zwartą, niepłynącą konsystencję. Wiemy jak to osiągnąć.
Przepis na prostą i smaczną sałatkę jarzynową
Składniki:
4 średnie ziemniaki
2-3 nieduże marchewki
2 średnie pietruszki
6 neiwielkich ogórków kiszonych
5 jaj
5 płaskich łyżek majonezu
1 łyżka musztardy
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Umyte i obrane warzywa gotujemy w osolonej wodzie lub na parze. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy składniki i kroimy je w kostkę. Umieszczamy je w dużej misce i mieszamy.
Ogórki rozdrabniamy i delikatnie je odsączamy — nie chcemy, by puściły zbyt dużo soku. Łączymy je z pozostałymi warzywami i jajami, a następnie dodajemy majonez i musztardę, a następnie doprawiamy specjał solą oraz pieprzem. Podajemy z chlebem.
Wskazówki:
Sałatkę z majonezem należy przechowywać w lodówce maksymalnie przez 3 dni. Jeżeli wiemy, że nie zjemy jej w tym czasie, zamróźmy warzywa bez sosu.
Jeśli spodziewacie się, że wasi goście nie jedzą jajek, przyrządźcie sałatkę bez tego dodatku. Majonez łatwo jest zastąpić wegańskim specjałem z aquafaby. Tutaj zdradzamy niezawodny przepis.
Jednymi z popularniejszych dodatków do sałatki jarzynowej są też groszek konserwowy oraz kukurydza z puszki. Warto je wykorzystać, by urozmaicić smak rarytasu.
Źródło zdjęcia: canva/Oldiefan, Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Pyszna i tania klasyka, czyli makaron z białym serem. Przysmak sprzed lat
Źródło: newsy.gotujmy, aniapastuszka