Wielkanocna sałatka jarzynowa bez majonezu. Klasyka w lekkim wydaniu
Sałatka jarzynowa trafia na nasze stoły nie tylko przy okazji świąt. Specjał będzie lekki i niezwykle smaczny, jeśli majonez zastąpimy jogurtem naturalnym. Jedna łyżka tego gęstego nabiału wystarczy, by podkreślić smak warzyw. Koniecznie spróbujcie.
Sałatka jarzynowa jest jednym z ulubionych specjałów wielu smakoszy. Choć w każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej, majonez jest składnikiem, który mało kto pomija. A warto, bo z jogurtem naturalnym jarzynowa wyjdzie nam równie dobra. Przekonajcie się sami.
Przepis na lekką wielkanocną sałatkę jarzynową
Składniki:
2 jaja
3 średnie marchewki
1 nieduża pietruszka
1 niewielki seler
2 ogórki kiszone
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1 pęczek natki pietruszki
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Jaja gotujemy na twardo. Warzywa korzeniowe oraz ziemniaka obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Gdy ostygną, kroimy je w kostkę i przenosimy do dużej miski. Podobnie postępujemy z jajkiem.
Dodajemy drobno pokrojone ogórki. Składniki mieszamy, dodajemy jogurt naturalny, a następnie doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Podajemy posypane posiekana natka pietruszki. Smacznego.
Wskazówka: wegańskim zamiennikiem jogurtu naturalnego, który doskonale sprawdzi się w tym przepisie, jest produkt sojowy. Będzie pasował równie dobrze i ma podobną konsystencję.
Po inne, smaczne przepisy na jarzynową zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić ją z marynowanymi grzybami. Ten natomiast zawiera sprawdzoną recepturę na ten rarytas z jabłkowym purée.
Źródło zdjęcia: canva/etorres69
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na kefirze. Delikatne i puszyste, w sam raz na śniadanie
Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Prosty trik i po problemie
Pyszne kotlety jajeczne z przepisu Jakuba Kuronia. Świetna alternatywa dla klasycznych mielonych
Źródło: doradcasmaku