Smakosze.pl Przepisy Najlepsze kucharki robią chałkę tylko z 1 rodzaju mąki. Dzięki niemu jest biała i puszysta
canva/taseffski, canva/Mariha-kitchen

Najlepsze kucharki robią chałkę tylko z 1 rodzaju mąki. Dzięki niemu jest biała i puszysta

19 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Przesiej mąkę, wymieszaj z rozczynem z drożdży i pozostałymi składnikami. Z ciasta drożdżowego zrób warkocze i wstaw do piekarnika. Poznaj przepis na najlepszą i puszystą chałkę na śniadanie. Najlepsze kucharki pieką ją wyłącznie z jednego rodzaju mąki.

Z podanego przepisu zrobisz dwie chałki. Puszyste, rumiane ciasto po upieczeniu wygląda bardzo apetycznie. Chałkę koniecznie podaj z masłem lub domową konfiturą. Do śniadania przygotuj kawę zbożową lub kakao. Domowa chałka jest w sam raz na dobry początek dnia. Jest pyszna, pożywna i doda energii na wiele godzin.

Chałkę możesz dodatkowo oprószyć sezamem lub przygotować kruszonkę. Ciasto na kruszonkę jest banalnie proste: wymieszaj 150 g mąki z 100 g masła i 100 g cukru. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie zetrzyj ciasto na tarce lub pokrusz i oprósz nim gotowe ciasto drożdżowe.

Jak zrobić chałkę? Ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania. W przeciwnym wypadku nie podwoi swojej objętości. Wszystkie składniki na chałkę muszą mieć temperaturę pokojową. Mleko należy podgrzać, żeby było ciepłe, ale nie za gorące. Jeśli składniki będą chłodne, delikatne drożdże nie ruszą.

Przepis na domową chałkę. Podaj ją z masłem lub domową konfiturą

Składniki:

  • 500 g mąki + 2 łyżki

  • 25 g świeżych drożdży

  • opakowanie cukru z wanilią

  • 7 łyżek cukru

  • 1 jajko w temperaturze pokojowej

  • 80 g roztopionego, przestudzonego masła

  • 200 ml ciepłego mleka

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • jajko do wysmarowania gotowego ciasta przed pieczeniem

  • kruszonka lub sezam do oprószenia chałki przed pieczeniem (opcjonalnie)

Jak zrobić chałkę? Będzie pyszna i bardzo puszysta

Drożdże pokrusz i włóż do miski. Wsyp 2 łyżki mąki, łyżkę zwykłego cukru, wlej 100 ml ciepłego mleka i dokładnie wymieszaj. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15- 20 minut.

Przesianą mąkę wsyp do miski, wymieszaj z solą, cukrem i cukrem z wanilią. Wbij jajko, dodaj rozczyn z drożdży i wlej resztę mleka i roztopione masło. Całość mieszaj mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne.

Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na 6 równych części. Z każdej z nich uformuj wałek. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni C.

3 wałki ciasta przełóż i zapleć w warkocz. Powtórz czynność z resztą ciasta. Chałki posmaruj rozmąconym jajkiem. Możesz oprószyć ją teraz sezamem lub kruszonką. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 35 minut.

Pomysł na domowe wypieki? Koniecznie upiecz drożdżówki z budyniem i białą czekoladą . Na słodkie śniadanie i podwieczorek sprawdzi się także chlebek bananowy. Wszyscy będą zachwyceni pyszną niespodzianką

chałka
canva/TheCrimsonMonkey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy