Mistrzowie kuchni mają najlepszy patent na jajecznicę. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce
Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego, niż usmażenie jajecznicy. Założymy się jednak, że niżej przedstawiony sposób będzie dla większości z Was czymś zupełnie nowym. Bo wbiciu jajek na patelnie nie mieszaj ich, dopóki nie zetnie się całe białko. Dzięki temu zabiegowi danie uzyska wyjątkowo apetyczną, delikatną fakturę.
Nasz sposób na idealną jajecznicę zawiera jeszcze 1 niezawodny trik. Jest to dodatek łyżki kwaśnej śmietany. Nada ona daniu kremową konsystencję, a przy tym uchroni jajka przez rozgotowaniem się. Ponadto zyskujemy dzięki temu gwarancję, że jajecznica nie wyjdzie sucha ani gumowata.
Przepis na doskonałą jajecznicę
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
sól i pieprz do smaku
szczypiorek
masło do smażenia
Przygotowanie perfekcyjnej jajecznicy krok po kroku
Na rozgrzaną patelnię nałóż łyżkę masła do smażenia jajecznicy. Kiedy tłuszcz się roztopi, dodaj 2 całe jajka. Nie powinny być wcześniej wymieszane ani rozkłócone.
Jajka smaż przez chwilę, aż białko się zetnie. Kiedy to nastąpi, wyłącz ogień pod patelnią. Następnie energicznie wymieszaj jajecznicę, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
Do jajecznicy dodaj łyżeczkę śmietany. Całość połącz za pomocą kuchennej łopatki. Na sam koniec jajecznicę dopraw do smaku solą i pieprzem. Danie podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem. Odrobina tartego żółtego sera zdziała z jajecznicą cuda. Angielska wersja dania zaskakuje pomysłowymi dodatkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dolej do biszkoptu 4 łyżki oleju. Odpłaci się nie tylko lepszym smakiem
Cała Polska na to czekała. Właśnie do McDonald's trafiła rewolucyjna kanapka
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama