Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis na makaron z tuńczykiem, zrobisz go w mgnieniu oka
Agata Kaszuba
Agata Kaszuba 25.03.2022 22:52

Najlepszy przepis na makaron z tuńczykiem, zrobisz go w mgnieniu oka

Makaron z tuńczykiem
Canva.com

Łatwo dostępne składniki i możliwość dodania ulubionych produktów znacznie wpływa na rosnącą popularność tego dania. Podstawowy przepis polega na wymieszaniu makaronu z tuńczykiem z puszki, jednak z powodzeniem możemy tę recepturę dowolnie zmieniać i modyfikować. Dodać szpinaku lub sera, a może wykorzystać pyszne oliwki lub kapary? Pomidory i brokuł również świetnie odnajdą się w towarzystwie makaronu i tuńczyka.

W roli głównej - niezwykła ryba

Chodzi oczywiście o tuńczyka. Ta szlachetna ryba o czerwonym, delikatnym mięsie gra główną rolę w tym daniu. Tuńczyk zamieszkuje ciepłe wody Atlantyku oraz Pacyfiku, a także mórz, które przylegają do wielkich oceanów min. Morze Śródziemne. Czasami zdarza się, że tuńczyki są spotykane również w morzu Północnym i Morzu Barensa. Ryba znana jest z dużych rozmiarów – mogą osiągnąć długość do 4 metrów a ich waga dochodzi nawet do 700 kilogramów. Wyśmienicie pływają, potrafią osiągać zawrotne prędkości, co czyni je najszybszymi rybami zdatnymi do jedzenia.

Możemy wyróżnić kilka rodzajów tuńczyka, które najczęściej możemy spotkać na sklepowych półkach. Tuńczyk błękitnopłetwy osiąga największe rozmiary, to właśnie on zamyka skalę 700 kilogramów. Jego mięso jest niezwykle cenionym przysmakiem, najczęściej używanym do sushi.

Ten rodzaj jest jedną z najdroższych ryb – zdarza się, że pojedyncze okazy osiągają cenę nawet 530 dolarów za kilogram świeżej ryby. Tuńczyk długopłetwy jest już znacznie mniejszy od swojego kuzyna i może poszczycić się wagą sięgającą czasami 60 kilogramów. W odróżnieniu od innych z rodziny tuńczyków, jego mięso jest białe, a nie czerwone. Dużą popularnością cieszy się także tuńczyk pasiasty, który jest najmniejszy ze wszystkich ryb swojego gatunku. Jego waga dochodzi do 20 kilogramów.

Tuńczyki poławia się już od starożytności. Od wieku znane są ich właściwości prozdrowotne. Mięso tej ryby to doskonałe źródło witaminy A, D oraz E. Jest także bogate w kwasy omega-3, które musimy systematycznie uzupełniać w naszej diecie, aby zagwarantować naszemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie. Zawiera także dużą ilość łatwego do przyswojenia białka. Badacze zgodnie twierdzą, że tuńczyk powinien znaleźć w naszym menu stałe miejsce, gdyż spożywany raz w tygodniu może przyczynić się do obniżenia cholesterolu i wspomóc nas w walce przeciw miażdżycy.

Nie należy jednak przesadzać z jedzeniem tuńczyka trzy razy dziennie. Z racji tego, że jest on rybą drapieżną, która w swoim środowisku jest bardzo blisko szczytu w łańcuchu pokarmowym, często w jego mięsie odkłada się spora ilość szkodliwej dla nas rtęci. Jednak, aby jej zawartość wpłynęła źle na nasz organizm, musielibyśmy posilać się tuńczykiem dzień i noc. Jeśli wprowadzimy tę rybę do naszej diety raz lub dwa razy w tygodniu, jej zbawienne wartości znacznie przewyższą niechcianą zawartość rtęci.

Warto wspomnieć, że połów tuńczyka jest bardzo ważną gałęzią w przemyśle rybołówstwa. Ze względu na rosnącą popularność tej ryby wprowadzono zaostrzenia prawne, które regulują połowy tuńczyka i zapobiegają zniszczeniu całych stad tej ryby.

Makaron z tuńczykiem – przepis

Do przygotowania pysznego dania z tuńczykiem potrzebujesz:- opakowanie makaronu penne-2 łyżki oliwy z oliwek-4 ząbki czosnku-3 łyżki masła-150g tuńczyka z puszki w sosie własnym-tarty parmezan-1 łyżka śmietany 18%- natka pietruszki

Przygotowanie tej potrawy zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. W tym czasie podsmaż czosnek na patelni. Gdy ten się zarumieni i zacznie uwalniać piękny zapach, dodaj tuńczyka z puszki. Lekko wszystko podgrzej. Dorzuć masło. Końcowy etap polega na dodaniu ugotowanego makaronu na patelnię wraz ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj i potrzymaj chwilę na małym ogniu. Na koniec dopraw potrawę solą oraz pieprzem i posyp tartym parmezanem.

Tagi: