Smakosze.pl Przepisy Najlepszy sposób na włoski sos pomidorowy do makaronu. Pokocha go cała rodzina
canva/Karisssa

Najlepszy sposób na włoski sos pomidorowy do makaronu. Pokocha go cała rodzina

25 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad? Makaron z włoskim sosem pomidorowym. Danie jest pełne smaku i niezwykłego aromatu. Sos ugotuj ze świeżych, dojrzałych pomidorów i listków bazylii, tak przygotowany smakuje jak z najlepszej, włoskiej restauracji. Poznaj najlepszy sposób na włoski sos pomidorowy do makaronu.

Kuchnia włoska jest kuchnią niezwykle aromatyczną. Najlepszej jakości oliwa z oliwek, czosnek i świeże zioła to sekret doskonałych dań. Włoski sos pomidorowy jest najlepszym sosem do makaronu, jaki jadłam. Przygotowany z dojrzałych, słodkich pomidorów ma idealnie wyważony smak.

Sos pomidorowy ugotujesz błyskawicznie, dlatego też makaron z włoskim sosem to świetna propozycja na szybki i tani obiad. Latem sos przygotuj z pomidorów polnych, które kupisz w każdym warzywniaku. Zimą wykorzystaj pomidory malinowe lub passatę. Gałązkowe pomidory szklarniowe wyglądają ładnie, ale nie mają ani smaku, ani miąższu.

Włoski sos świetnie komponuje się z każdym rodzajem makaronu, szczególnie jednak polecam tradycyjne spaghetti, tagliatelle lub penne , te makaronu są stworzone właśnie do takich dań, a ich struktura umożliwia lepsze przyleganie sosu- danie jest spójne i doskonałe w smaku.

Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjny, włoski obiad- tu poznasz przepis na cannelloni z farszem z mięsa mielonego , rozpływa się w ustach.

Przepis na włoski sos pomidorowy do makaronu

Składniki na 3-4 porcje:

  • 6-7 dojrzałych, słodkich pomidorów

  • mała cebula

  • 4 duże ząbki czosnku

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • pół łyżeczki oregano suszonego

  • 16 listków bazylii

  • sól, pieprz

  • szczypta cukru

  • makaron

  • kawałek startego parmezanu (opcjonalnie)

Jak zrobić włoski sos pomidorowy do makaronu?

Pomidory sparz, obierz ze skórki, następnie pokrój na bardzo małe kawałki i przetrzyj je na sitku. Do garnka wlej 4 łyżki oliwy i na niej duś przetarte pomidory na najmniejszym ogniu.

W tym czasie posiekaj drobno bazylię, czosnek i cebulkę. Na 2 łyżkach oliwy zeszklij czosnek z bazylią, następnie dodaj cebulkę i smaż na wolnym ogniu przez kilka minut. Ugotuj makaron al dente, odcedź.

Składniki na włoski sos do makaronu

Źródło zdjęcia: canva/Marcin Jucha Pomidory przełóż do podsmażonego czosnku, wymieszaj i duś na najmniejszym ogniu przez 3-4 minut, często mieszając. Sos dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Podaj z makaronem, możesz dodatkowo oprószyć danie startym parmezanem, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy