Najlepszy sposób na włoski sos pomidorowy do makaronu. Pokocha go cała rodzina
Pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad? Makaron z włoskim sosem pomidorowym. Danie jest pełne smaku i niezwykłego aromatu. Sos ugotuj ze świeżych, dojrzałych pomidorów i listków bazylii, tak przygotowany smakuje jak z najlepszej, włoskiej restauracji. Poznaj najlepszy sposób na włoski sos pomidorowy do makaronu.
Kuchnia włoska jest kuchnią niezwykle aromatyczną. Najlepszej jakości oliwa z oliwek, czosnek i świeże zioła to sekret doskonałych dań. Włoski sos pomidorowy jest najlepszym sosem do makaronu, jaki jadłam. Przygotowany z dojrzałych, słodkich pomidorów ma idealnie wyważony smak.
Sos pomidorowy ugotujesz błyskawicznie, dlatego też makaron z włoskim sosem to świetna propozycja na szybki i tani obiad. Latem sos przygotuj z pomidorów polnych, które kupisz w każdym warzywniaku. Zimą wykorzystaj pomidory malinowe lub passatę. Gałązkowe pomidory szklarniowe wyglądają ładnie, ale nie mają ani smaku, ani miąższu.
Włoski sos świetnie komponuje się z każdym rodzajem makaronu, szczególnie jednak polecam tradycyjne spaghetti, tagliatelle lub penne , te makaronu są stworzone właśnie do takich dań, a ich struktura umożliwia lepsze przyleganie sosu- danie jest spójne i doskonałe w smaku.
Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjny, włoski obiad- tu poznasz przepis na cannelloni z farszem z mięsa mielonego , rozpływa się w ustach.
Przepis na włoski sos pomidorowy do makaronu
Składniki na 3-4 porcje:
-
6-7 dojrzałych, słodkich pomidorów
-
mała cebula
-
4 duże ząbki czosnku
-
6 łyżek oliwy z oliwek
-
pół łyżeczki oregano suszonego
-
16 listków bazylii
-
sól, pieprz
-
szczypta cukru
-
makaron
-
kawałek startego parmezanu (opcjonalnie)
Jak zrobić włoski sos pomidorowy do makaronu?
Pomidory sparz, obierz ze skórki, następnie pokrój na bardzo małe kawałki i przetrzyj je na sitku. Do garnka wlej 4 łyżki oliwy i na niej duś przetarte pomidory na najmniejszym ogniu.
W tym czasie posiekaj drobno bazylię, czosnek i cebulkę. Na 2 łyżkach oliwy zeszklij czosnek z bazylią, następnie dodaj cebulkę i smaż na wolnym ogniu przez kilka minut. Ugotuj makaron al dente, odcedź.
Źródło zdjęcia: canva/Marcin Jucha Pomidory przełóż do podsmażonego czosnku, wymieszaj i duś na najmniejszym ogniu przez 3-4 minut, często mieszając. Sos dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Podaj z makaronem, możesz dodatkowo oprószyć danie startym parmezanem, smacznego.