Najtańsza zapiekanka makaronowa z serem i pieczarkami. Niedrogi obiad dla całej rodziny
Mamy dla was pomysł na niedrogi obiad dla całej rodziny. Jest nim najtańsza zapiekanka makaronowa z serem i pieczarkami. Prezentowane danie przygotujecie prosto, szybko i za grosze. A po wyjęciu z piekarnika wszystkich skusi swoim grzybowym aromatem.
Dania z piekarnika mają wiele zalet. Przede wszystkim są lżej strawne niż smażone, po które sięgamy bardzo często. Poza tym są proste do zrobienia i nie wymagają zbytnio naszej uwagi. Mięso, rybę czy zapiekankę wystarczy wstawić do gorącego piekarnika, by po kilkudziesięciu minutach wyjąć pachnące danie gotowe do spożycia.
Zapiekanki zajmują wyjątkowe miejsce wśród dań z piekarnika, bo są dodatkowo ekonomiczne. Zwykle robi się je ze składników, które są akurat dostępne w domu. Mogą to być ziemniaki, makaron czy ryż, które wystarczy wzbogacić w kilka składników, zapiec i gotowe. Tak właśnie szybko i sprawnie zrobimy naszą dzisiejszą zapiekankę.
Jak zrobić zapiekankę makaronową z serem i pieczarkami?
Składniki:
-
40 dag grubszego makaronu, np. świderki, rurki, kokardki
-
50 dag pieczarek
-
1 duża cebula
-
olej
-
4 łyżki przecieru pomidorowego
-
ok. 20 dag startego żółtego sera, np. mozzarella
-
keczup
-
sól, pieprz
Przygotowanie makaronowej zapiekanki
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź go, osącz, wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Pieczarki oczyść, opłucz, osącz, pokrój w plasterki.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wsyp cebulę, przesmaż ją, co jakiś czas mieszając. Dodaj pieczarki, przesmaż, duś całość, aż odparuje nadmiar wody.
Do pieczarek dodaj przecier pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Całość wymieszaj, duś jeszcze kilka minut na niedużym ogniu.
Pieczarki z cebulą dodaj do makaronu, wymieszaj. Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Przełóż do niego połowę makaronu. Polej go keczupem i posyp połową sera.
Wyłóż pozostały makaron i znów polej go keczupem i pozostałym serem. Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekaj całość ok. 45 minut.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę z ziemniaków i kalafiora , a także na zapiekankę makaronową z mielonym mięsem .
Źródło zdjęcia: canva/AtnoYdur Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy przepis na udka z kurczaka bez pieczenia. Sekretem jest egzotyczny sos
-
Ukryte funkcje w zwykłych piekarnikach. Są niezwykle przydatne
-
Jak zrobić miękkie ciasto na pierogi? Sekretem jest temperatura wody
Źródło: przyslijprzepis