Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kalafiorem i pieczarkami. Pyszny i niedrogi obiad

Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kalafiorem i pieczarkami. Pyszny i niedrogi obiad

Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kalafiorem i pieczarkami
canva/ivanmateev

Zapiekanka jest doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny. Sycący posiłek złożony z ziemniaków, kalafiora, pieczarek i pysznego sosu serowego posmakuje nawet najbardziej wybrednym. Jego przygotowanie jest proste, a składniki nie zrujnują domowego budżetu. Koniecznie spróbujcie. Dzięki curry zapiekanka zyska na niepowtarzalnym smaku.

Zapiekankę z ziemniaków można wzbogacić o wiele smacznych dodatków. Proponowaliśmy wam już specjał z kiełbasą oraz warzywami. Tym razem mamy dla was prosty przepis, w którym połączymy ze sobą to sycące warzywo i kalafiora oraz pieczarki. Całość pokryjemy kremowym i aromatyczny sosem serowym przyprawionym curry. Skusicie się?

Przepis na wyborną zapiekankę z ziemniakami, kalafiorem i pieczarkami

Składniki na zapiekankę:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 500 g pieczarek

  • 1 średni kalafior

  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos:

  • 0,5 litra bulionu drobiowego

  • 100 g serka topionego śmietankowego

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 2 łyżki przyprawy curry

Przygotowanie zapiekanki:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy, aż nieco zmiękną. Następnie kroimy je w plastry i podsmażamy na patelni, by nieco się zrumieniły.

Wykładamy je na dnie posmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego. Pieczarki oczyszczamy i kroimy je w plasterki. Przesmażamy grzyby na patelni, na której przyrządzaliśmy ziemniaki.

Układamy pieczarki w naczyniu. Kalafiora myjemy i dzielimy go na mniejsze różyczki. Obgotowujemy je przez kilka minut w osolonym wrzątku, a następnie odcedzamy i przenosimy do pieczarek i ziemniaków. Całość polewamy sosem i pieczemy przez 45 minut.

Przygotowanie sosu:

Masło topimy w większym garnku z grubym dnem. Dodajemy do niego mąkę i rumienimy ją na mniejszym ogniu. Następnie stopniowo wlewamy bulion — tak, aby uniknąć powstania grudek.

Wrzucamy rozdrobniony serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy śmietanę i wsypujemy przyprawę curry. Zagotowujemy i dokładnie łączymy składniki. Gotowym sosem polewamy zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika.

Zapiekanka to pyszny i sycący obiad dla całej rodziny
Zapiekanka to pyszny i sycący obiad dla całej rodziny

Źródło zdjęcia: canva/gwenael le vot Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku