Wyśmienita zapiekanka z ziemniakami, kalafiorem i pieczarkami. Pyszny i niedrogi obiad
Zapiekanka jest doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny. Sycący posiłek złożony z ziemniaków, kalafiora, pieczarek i pysznego sosu serowego posmakuje nawet najbardziej wybrednym. Jego przygotowanie jest proste, a składniki nie zrujnują domowego budżetu. Koniecznie spróbujcie. Dzięki curry zapiekanka zyska na niepowtarzalnym smaku.
Zapiekankę z ziemniaków można wzbogacić o wiele smacznych dodatków. Proponowaliśmy wam już specjał z kiełbasą oraz warzywami. Tym razem mamy dla was prosty przepis, w którym połączymy ze sobą to sycące warzywo i kalafiora oraz pieczarki. Całość pokryjemy kremowym i aromatyczny sosem serowym przyprawionym curry. Skusicie się?
Przepis na wyborną zapiekankę z ziemniakami, kalafiorem i pieczarkami
Składniki na zapiekankę:
1,5 kg ziemniaków
500 g pieczarek
1 średni kalafior
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos:
0,5 litra bulionu drobiowego
100 g serka topionego śmietankowego
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki przyprawy curry
Przygotowanie zapiekanki:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy, aż nieco zmiękną. Następnie kroimy je w plastry i podsmażamy na patelni, by nieco się zrumieniły.
Wykładamy je na dnie posmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego. Pieczarki oczyszczamy i kroimy je w plasterki. Przesmażamy grzyby na patelni, na której przyrządzaliśmy ziemniaki.
Układamy pieczarki w naczyniu. Kalafiora myjemy i dzielimy go na mniejsze różyczki. Obgotowujemy je przez kilka minut w osolonym wrzątku, a następnie odcedzamy i przenosimy do pieczarek i ziemniaków. Całość polewamy sosem i pieczemy przez 45 minut.
Przygotowanie sosu:
Masło topimy w większym garnku z grubym dnem. Dodajemy do niego mąkę i rumienimy ją na mniejszym ogniu. Następnie stopniowo wlewamy bulion — tak, aby uniknąć powstania grudek.
Wrzucamy rozdrobniony serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy śmietanę i wsypujemy przyprawę curry. Zagotowujemy i dokładnie łączymy składniki. Gotowym sosem polewamy zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika.
Źródło zdjęcia: canva/gwenael le vot Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie
Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad
Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach
Źródło: doradcasmaku