Smakosze.pl Porady Wiele osób robiąc ciasto na naleśniki w złym momencie dodaje jajka. Dlatego się nie udają
Pixabay / iira116

Wiele osób robiąc ciasto na naleśniki w złym momencie dodaje jajka. Dlatego się nie udają

2 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowite naleśniki wielokrotnie wywoływały u nas szybsze bicie serca. Wszystko przez walory smakowe, które ciężko porównać do czegokolwiek innego. Naleśniki przez większość osób uważane są za prostą potrawę, jednak nawet w niej łatwo o poważny błąd.

Ciasto na naleśniki skrywa pewne sekrety

Z całą pewnością naleśniki można uznać za jedno z najbardziej kultowych dań. Niektórzy preferują smakołyki serwowane na słodko. Inni stawiają na ich wytrawną odsłonę. Niezależnie od preferencji kluczowym elementem jest ciasto .

Już wcześniej wspominaliśmy o tym, jak przygotować wyborne ciasto na naleśniki . Dziś skoncentrujemy się na jednym niezwykle ważnym detalu, który może kompletnie zrujnować nasze danie. Winne wszystkiemu jest dodanie jajek w nieodpowiednim momencie.

Przygotowując ciasto na naleśniki, pamiętajmy o tym, aby zaczynać od roztrzepania jajek . Ubite jajka dodajemy do mąki, a następnie wzbogacamy o mleko, wodę i sól. Na samym końcu dodajemy tłuszcz. Dlaczego kolejność jest tak ważna?

Jeżeli ciasto na naleśniki zrobimy, zaczynając o zamieszania mąki z wodą, wówczas będzie ono pełne grudek, które z pewnością nie zostaną uznane za atut naszego dania . Jednak na tym nie kończą się cenne wskazówki.

Co zrobić, aby naleśniki wyszły idealnie?

Przepyszne naleśniki powinny cechować się delikatnością i puszystością. Kluczowa jest konsystencja surowego ciasta . Wielu smakoszy zakłada, że powinna być ona oceniana na oko. Jednak najlepiej korzystać ze sprawdzonych proporcji.

Najlepiej, jeśli na 500 g mąki przypada 250 ml mleka, 250 ml wody, jedno jajko, 5 ml oleju, szczypta soli i cukru . Takie proporcje sprawią, że naleśniki powinny wyjść perfekcyjnie. Podczas ich smażenia warto pamiętać o jednej rzeczy.

Smażąc naleśniki, pamiętajmy, by nie wylewać na patelnię zbyt wiele oleju. Wówczas nasz smakołyk będzie bardzo tłusty. Warto również nie dodawać za mało oleju. W takim przypadku naleśniki będą się przyklejać do patelni. Między innymi dlatego, warto pierwszy placek potraktować jako testowy .

Naleśniki są idealną propozycją zarówno na śniadanie, jak i na obiad. Warto również postawić na rozgrzewający przysmak, który świetnie sprawdzi się w okresie zimowym. Przepis Ewy Wachowicz na grochówkę jest niezastąpiony .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: To musisz wiedzieć

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy