Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ewa Wachowicz zna wszystkie sekrety idealnej grochówki - najbardziej sycącej polskiej zupy
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 22:57

Ewa Wachowicz zna wszystkie sekrety idealnej grochówki - najbardziej sycącej polskiej zupy

Grochówka
YouTube/ kanał: swojskie jedzonko / kadr z filmu

Grochówka jest prawdziwym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Swojskiemu specjałowi nie sposób się oprzeć. Ewa Wachowicz przygotowuje grochówkę w niezwykły sposób. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją obiadową.

Grochówka od Ewy Wachowicz smakuje obłędnie

Grochówka bez dwóch zdań może być określana jako jeden z najlepszych polskich specjałów. Już wcześniej prezentowaliśmy tradycyjny przepis na tę zupę. Dziś pod lupę weźmiemy recepturę od samej Ewy Wachowicz.

Wyborna grochówka uchodzi za wyjątkowo sycący przysmak. Nie inaczej jest w przypadku smakołyku od Ewy Wachowicz. Znajdziemy w nim masę wyśmienitych składników, które stworzą fantastyczną kompozycję. Taki specjał na długo pozostaje w pamięci.

Ewa Wachowicz udowadnia, że grochówka nie musi być trudna w przygotowaniu. Przepis, który zamieściła na swojej stronie internetowej, nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć?

  • 250 g łuskanego grochu

  • 300 g wędzonego boczku

  • 300 g kiełbasy krakowskiej

  • marchewka

  • pietruszka

  • seler

  • 4 ziemniaki

  • 15 g majeranku

  • 2 g słodkiej papryki wędzonej

  • 6 ząbków czosnku

  • 15 g smalcu

  • 15 g mąki

  • sól

  • pieprz

Grochówka jeszcze nigdy nie była tak pyszna

Grochówka nie może się obejść bez grochu. Na początku go płuczemy i zalewamy wodą. Odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy go w świeżej wodzie. Najlepiej robić to na wolnym ogniu.

Boczek i kiełbasę musimy pokroić w kostkę. Podsmażamy je w garnku. Zarumienione mięso wzbogacamy o startą ma tarce marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i zalewamy wodą.

W trakcie gotowania grochówkę doprawiamy majerankiem i wędzoną papryką. Zupę urozmaicamy również wyciśniętym czosnkiem. Całość mieszamy i dodajemy groch. Należy zrobić to razem z wodą, w której się gotował.

Grochówka jest praktycznie gotowa. Wystarczy jeszcze przygotować zasmażkę. Smalec roztapiamy na patelni i dodajemy mąkę. Kiedy już się przesmaży, umieszczamy ją w zupie. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Prośby o dokładkę są praktycznie pewne. Drugie danie warto wzbogacić o wyjątkową surówkę z ogórków kiszonych. Rewelacyjny przepis na grochówkę znajdziecie na kanale swojskie jedzonko, z którego pochodzi apetyczne zdjęcie zdobiące artykuł. 

Źródło: ewawachowicz.pl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ewawachowicz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined