Grochówka
YouTube/ kanał: swojskie jedzonko / kadr z filmu

Ewa Wachowicz zna wszystkie sekrety idealnej grochówki - najbardziej sycącej polskiej zupy

Wyśmienita grochówka jest niezwykle rozgrzewającym i sycącym specjałem. Jej walory smakowe niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem, który warto wykorzystać. Efekt przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.

Grochówka jest prawdziwym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Swojskiemu specjałowi nie sposób się oprzeć. Ewa Wachowicz przygotowuje grochówkę w niezwykły sposób. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją obiadową.

Grochówka od Ewy Wachowicz smakuje obłędnie

Grochówka bez dwóch zdań może być określana jako jeden z najlepszych polskich specjałów. Już wcześniej prezentowaliśmy tradycyjny przepis na tę zupę. Dziś pod lupę weźmiemy recepturę od samej Ewy Wachowicz.

Wyborna grochówka uchodzi za wyjątkowo sycący przysmak. Nie inaczej jest w przypadku smakołyku od Ewy Wachowicz. Znajdziemy w nim masę wyśmienitych składników, które stworzą fantastyczną kompozycję. Taki specjał na długo pozostaje w pamięci.

Gotujesz kalafiora i pojawia się nieprzyjemny zapach? Wystarczy dodać 1 składnik do wody i przykry problem znikaGotujesz kalafiora i pojawia się nieprzyjemny zapach? Wystarczy dodać 1 składnik do wody i przykry problem znikaCzytaj dalej

Ewa Wachowicz udowadnia, że grochówka nie musi być trudna w przygotowaniu. Przepis, który zamieściła na swojej stronie internetowej, nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć?

  • 250 g łuskanego grochu
  • 300 g wędzonego boczku
  • 300 g kiełbasy krakowskiej
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • 4 ziemniaki
  • 15 g majeranku
  • 2 g słodkiej papryki wędzonej
  • 6 ząbków czosnku
  • 15 g smalcu
  • 15 g mąki
  • sól
  • pieprz

Grochówka jeszcze nigdy nie była tak pyszna

Grochówka nie może się obejść bez grochu. Na początku go płuczemy i zalewamy wodą. Odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy go w świeżej wodzie. Najlepiej robić to na wolnym ogniu.

Boczek i kiełbasę musimy pokroić w kostkę. Podsmażamy je w garnku. Zarumienione mięso wzbogacamy o startą ma tarce marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i zalewamy wodą.

W trakcie gotowania grochówkę doprawiamy majerankiem i wędzoną papryką. Zupę urozmaicamy również wyciśniętym czosnkiem. Całość mieszamy i dodajemy groch. Należy zrobić to razem z wodą, w której się gotował.

Grochówka jest praktycznie gotowa. Wystarczy jeszcze przygotować zasmażkę. Smalec roztapiamy na patelni i dodajemy mąkę. Kiedy już się przesmaży, umieszczamy ją w zupie. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Prośby o dokładkę są praktycznie pewne. Drugie danie warto wzbogacić o wyjątkową surówkę z ogórków kiszonych. Rewelacyjny przepis na grochówkę znajdziecie na kanale swojskie jedzonko, z którego pochodzi apetyczne zdjęcie zdobiące artykuł.

Źródło: ewawachowicz.pl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ewawachowicz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł