Smakosze.pl
Grochówka

YouTube/ kanał: swojskie jedzonko / kadr z filmu

Ewa Wachowicz zna wszystkie sekrety idealnej grochówki - najbardziej sycącej polskiej zupy

27 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Wyśmienita grochówka jest niezwykle rozgrzewającym i sycącym specjałem. Jej walory smakowe niejednokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem, który warto wykorzystać. Efekt przypadnie do gustu nawet najbardziej

Grochówka jest prawdziwym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Swojskiemu specjałowi nie sposób się oprzeć. Ewa Wachowicz przygotowuje grochówkę w niezwykły sposób. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją obiadową.

Grochówka od Ewy Wachowicz smakuje obłędnie

Grochówka bez dwóch zdań może być określana jako jeden z najlepszych polskich specjałów. Już wcześniej prezentowaliśmy tradycyjny przepis na tę zupę. Dziś pod lupę weźmiemy recepturę od samej Ewy Wachowicz.

Wyborna grochówka uchodzi za wyjątkowo sycący przysmak. Nie inaczej jest w przypadku smakołyku od Ewy Wachowicz. Znajdziemy w nim masę wyśmienitych składników, które stworzą fantastyczną kompozycję. Taki specjał na długo pozostaje w pamięci.

Ewa Wachowicz udowadnia, że grochówka nie musi być trudna w przygotowaniu. Przepis, który zamieściła na swojej stronie internetowej, nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć?

  • 250 g łuskanego grochu

  • 300 g wędzonego boczku

  • 300 g kiełbasy krakowskiej

  • marchewka

  • pietruszka

  • seler

  • 4 ziemniaki

  • 15 g majeranku

  • 2 g słodkiej papryki wędzonej

  • 6 ząbków czosnku

  • 15 g smalcu

  • 15 g mąki

  • sól

  • pieprz

Grochówka jeszcze nigdy nie była tak pyszna

Grochówka nie może się obejść bez grochu. Na początku go płuczemy i zalewamy wodą. Odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy go w świeżej wodzie. Najlepiej robić to na wolnym ogniu.

Boczek i kiełbasę musimy pokroić w kostkę. Podsmażamy je w garnku. Zarumienione mięso wzbogacamy o startą ma tarce marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i zalewamy wodą.

W trakcie gotowania grochówkę doprawiamy majerankiem i wędzoną papryką. Zupę urozmaicamy również wyciśniętym czosnkiem. Całość mieszamy i dodajemy groch. Należy zrobić to razem z wodą, w której się gotował.

Grochówka jest praktycznie gotowa. Wystarczy jeszcze przygotować zasmażkę. Smalec roztapiamy na patelni i dodajemy mąkę. Kiedy już się przesmaży, umieszczamy ją w zupie. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Prośby o dokładkę są praktycznie pewne. Drugie danie warto wzbogacić o wyjątkową surówkę z ogórków kiszonych. Rewelacyjny przepis na grochówkę znajdziecie na kanale swojskie jedzonko, z którego pochodzi apetyczne zdjęcie zdobiące artykuł. 

Źródło: ewawachowicz.pl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ewawachowicz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >

Przepisy

Anielski puch - ciasto z białek

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto jogurtowe z jagodami – pyszny i prosty deser

Czytaj więcej >