Smakosze.pl Przepisy Naleśniki bez jajek i mleka. Wystarczą 2 składniki i 1 ważna zasada
Canva / c12

Naleśniki bez jajek i mleka. Wystarczą 2 składniki i 1 ważna zasada

12 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Usmażenie idealnych naleśników tą recepturą na naleśniki bez jajek i mleka to bułka z masłem. Ciasto z mąki i wody jest tak proste, że wychodzi za każdym razem. Do tego porządnie nagrzana patelnia i naleśnikowy sukces gwarantowany. Teraz nawet pierwszy usmażony placek będzie perfekcyjny.

Nasze naleśniki bez jajek i mleka to nie tylko przepis dla alergików. Takim ciastem będą cieszyć się też osoby, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego. Jajka i mleko nie są dla Ciebie problemem, ale tradycyjne naleśniki to zbyt wiele bałaganu i zachodu? Ten przepis to idealna alternatywa.

Przepis na proste naleśniki bez jajek i mleka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju

  • olej do posmarowania patelni przed smażeniem pierwszego naleśnika

  • opcjonalnie szczypta soli (do naleśników wytrawnych) lub szczypta cukru pudru (do naleśników na słodko)

Jak usmażyć perfekcyjne naleśniki bez jajek i mleka?

Aby przyrządzić naleśniki bez jajek i mleka, zacznij od dobrego nagrzania patelni . Na jej powierzchni rozprowadź odrobinę oleju i ustaw najmniejszą moc palnika. W czas niezbędnym do nagrzania tłuszczu możesz przygotować ciasto.

Do dużej miski wsyp mąkę pszenną. Następnie stopniowo dolewaj do niej wodę, cały czas mieszając ciasto na naleśniki bez jajka i mleka za pomocą miksera. Zależnie od swoich preferencji i przeznaczenia naleśników dodaj do masy szczyptę soli lub odrobinę cukru pudru . Na koniec domieszaj do ciasta łyżkę oleju .

Na rozgrzaną patelnię wylej cienką warstwę ciasta na naleśniki bez jajek i mleka i rozprowadź je równomiernie okrężnymi ruchami . Zwiększ moc palnika i smaż jedną stronę naleśnika .

Naleśnik gotowy jest do przewrócenia na drugą stronę, kiedy zaczyna sam poruszać się na patelni przy potrząsaniu . Naleśniki są gotowe do podania po równomiernym usmażeniu z obu stron . Ciasto naleśnikowe idealnie komponuje się z dodatkiem cukinii . Tradycyjne naleśnikowe ciasto przygotujesz według tych wskazówek .

Canva / schankz
Canva / schankz

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy