Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Maślankowe ciasto na pierogi z 2 składników. Łatwiej zrobić się go nie da

Maślankowe ciasto na pierogi z 2 składników. Łatwiej zrobić się go nie da

Maślankowe ciasto na pierogi
canva/gbh007

Ciasto na pierogi z dodatkiem maślanki jest niezwykle proste w przygotowaniu, delikatne i niezwykle plastyczne. Zrobienie go wymaga zaledwie 3 składników i nie zajmuje wiele czasu, a każdy farsz zamkniemy w nim bez trudu. Koniecznie spróbujcie — nie zrobicie już nigdy innego.

Maślankowe ciasto na pierogi w przeciwieństwie do popularnej wersji z jajkiem jest bardzo elastyczne. Z łatwością je wyrobicie — bo bez trudu odchodzi od dłoni — a po zlepieniu już się nie rozpadnie. Musicie spróbować.

Przepis na delikatne ciasto na pierogi z maślanką

Składniki:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej

  • ok. 350 ml maślanki

  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto na pierogi z maślanką?

Zaczynamy od przesiania mąki pszennej przez sito wprost na czysty blat, do dużej miski lub na stolnicę. Dodajemy do niej trochę soli i mieszamy, formując dołek.

Powoli wlewamy do niego i maślankę małymi porcjami, zagniatając ciasto ostrożnie drugą ręką. Nabiału dodajemy tyle, ile mąka „zabierze”, niekoniecznie będzie to całą podana ilość.

Wyrobione ciasto na pierogi odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy z niego krążki i wypełniamy je ulubionym farszem.

Do takiej masy pasowały będą wszelkie nadzienia wytrawne np. najbardziej klasyczne, czyli twaróg z ziemniakami czy kapusta z grzybami. Pierogi po ugotowaniu podajemy z dowolną okrasą.

Ciasto na pierogi musi być elastyczne
canva/macniak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: