Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników
Polecamy naleśniki, które zachwycają puszystością. Są przygotowane z samych naturalnych składników. Nie zawierają żadnej chemii w postaci proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej, co dla niektórych osób może mieć znaczenie. My spulchniamy je ubitymi na pianę białkami. Też tak spróbujcie.
Naleśniki to zwykle cienkie placki, które smarujemy dżemem, twarożkiem czy wytrawnym farszem. Jednak gdy zamarzą nam się grubsze i bardziej puszyste naleśniki, nie ma problemu, by je przygotować.
Co prawda większość osób dosypuje wtedy trochę proszku do pieczenia, jednak niektórym takie rozwiązanie nie bardzo odpowiada. Wyczuwają bowiem na języku ostrawy smak proszku. A rzeczywiście można otrzymać puszyste naleśniki tylko z naturalnych składników, a mianowicie dodając do nich pianę z białek.
Jak zrobić puszyste naleśniki?
Składniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
szczypta soli
ok. 300 ml mleka
1 łyżka oleju
Przygotowanie puszystych naleśników z pianą z białek
Mąkę wsyp do miski. Dodaj żółtka, mleko i olej. Wymieszaj lub zmiksuj ciasto, by było gładkie bez grudek. Odstaw je na 15 minut.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj ją do ciasta na naleśniki i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.
Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników. Jeśli nie ma nieprzywieralnej powłoki, posmaruj ją odrobiną oleju.
Wylej porcję ciasta na naleśniki i równomiernie ją rozprowadź, wykonując patelnią koliste ruchy. Smaż naleśniki, aż zrumienią się z dwóch stron.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki na majonezie, a także na naleśniki z dwóch składników.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dodajesz jajko do placków ziemniaczanych? Z innym składnikiem wyjdą bardziej chrupiące
Kiedy należy przygotować ciasto na piernik staropolski? Rozwiewamy watpliwości
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama