Smakosze.pl
puszyste naleśniki

canva/Natalia Van Doninck

Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

13 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Polecamy naleśniki, które zachwycają puszystością. Są przygotowane z samych naturalnych składników. Nie zawierają żadnej chemii w postaci proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej, co dla niektórych osób może mieć znaczenie. My spulchniamy je ubitymi na pianę białkami. Też tak spróbujcie.

Naleśniki to zwykle cienkie placki, które smarujemy dżemem, twarożkiem czy wytrawnym farszem. Jednak gdy zamarzą nam się grubsze i bardziej puszyste naleśniki, nie ma problemu, by je przygotować.

ciasto na pierogi

Przepis na ciasto na pierogi z serwatką. Miękkie i doskonałe w smaku

CZYTAJ DALEJ

Co prawda większość osób dosypuje wtedy trochę proszku do pieczenia, jednak niektórym takie rozwiązanie nie bardzo odpowiada. Wyczuwają bowiem na języku ostrawy smak proszku. A rzeczywiście można otrzymać puszyste naleśniki tylko z naturalnych składników, a mianowicie dodając do nich pianę z białek.

Jak zrobić puszyste naleśniki?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • ok. 300 ml mleka

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie puszystych naleśników z pianą z białek

Mąkę wsyp do miski. Dodaj żółtka, mleko i olej. Wymieszaj lub zmiksuj ciasto, by było gładkie bez grudek. Odstaw je na 15 minut.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj ją do ciasta na naleśniki i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.

Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników. Jeśli nie ma nieprzywieralnej powłoki, posmaruj ją odrobiną oleju.

Wylej porcję ciasta na naleśniki i równomiernie ją rozprowadź, wykonując patelnią koliste ruchy. Smaż naleśniki, aż zrumienią się z dwóch stron.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki na majonezie, a także na naleśniki z dwóch składników.

piana z białek

canva/AlexPro9500

 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jajecznica

Przepisy

Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie

Czytaj więcej >

Przepisy

Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni

Czytaj więcej >
namaczanie kotletów mielonych

Przepisy

Wielu Polaków popełnia błąd podczas robienia kotletów mielonych. Chodzi o namaczanie bułki

Czytaj więcej >
Pierogi z karmelizowaną cebulą

Przepisy

1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >
Naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika - prosty przepis

Przepisy

Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana

Czytaj więcej >
Kremowa jajecznica na mleku

Przepisy

Koniec z masłem i olejem. Teraz jajecznicę smażymy na zupełnie innym składniku

Czytaj więcej >