Naleśniki z dynią i serem białym
pixabay.com

Naleśniki z dynią i serem białym

Naleśniki z dynią i serem białym to wegetariańskie danie w sam raz dla całej rodziny. Mają intrygujący smak dzięki dodatkowi syropu pomarańczowo-imbirowego. Do tego przepisu zamiast twarogu możesz użyć np. ricotty. Jak przygotować pyszne naleśniki z dynią i białym serem?

Naleśniki z dynią i serem białym - składniki na 10 sztuk

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki obranej, pokrojonej w kostkę dyni (bez nasion),
  • 100 g sera białego (twarogu).

Sos pomarańczowo-imbirowy:

  • 1 łyżka świeżo startego imbiru,
  • 250 ml soku pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka miodu.

Naleśniki z dynią i serem białym - sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego i usmażenia naleśników.

Następnie przygotowujemy dynię: obieramy ją i pozbawiamy pestek, kroimy na kawałki i gotujemy na parze do uzyskania miękkości przez około 20 minut.

Kolejny krok to przygotowanie sosu. Do rondelka wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy miód i starty imbir. Całość gotujemy aż do uzyskania konsystencji syropu, przez około 15 minut. Ugotowany sos przelewamy przez sito, aby pozbyć się tartego imbiru.

Ugotowaną dynię rozgniatamy widelcem na puree, dodajemy biały ser i mieszamy z syropem. Podgrzewamy usmażone wcześniej naleśniki, smarujemy pysznym nadzieniem i składamy w trójkąty.

Następny artykuł