Naleśniki zapiekane z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą
Składniki na naleśniki zapiekane z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą
Do przygotowania naleśników zapiekanych z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą będziemy potrzebowali następujących składników:
Mąka pszenna – 100 gramów,
Mleko 3,2-procentowe – 1 pełna szklanka,
Jajka kurze – 2 sztuki (najlepiej wiejskie),
Masło klarowane lub olej roślinny – 1 łyżka,
Sól – pół łyżeczki,
Pierś z kurczaka – 2 sztuki,
Świeży szpinak – opakowanie 250-gramowe,
Mąka pszenna do kurczaka – 2 łyżki,
Ser gorgonzola – 100 gramów,
Parmezan – 100 gramów,
Oliwa z oliwek – 2 łyżki,
Przyprawy – 0,5 łyżeczki kuminu, 0,5 łyżeczki suszonego oregano, szczypta soli i czarnego pieprzu.
Naleśniki zapiekane z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą: smażymy placki
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na naleśniki wrzucamy do miski i mieszamy za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera. Ciasto będzie dość rzadkie, ale właśnie takie powinno być – placki mają być cienkie, a z gęstego ciasta wyszłyby zbyt grube. Patelnię do naleśników (lub zwykłą, ale o szerokim i płaskim dnie) smarujemy masłem klarowanym lub olejem i stawiamy na ogniu. Do smarowania patelni wystarczy kawałek papierowego ręcznika kuchennego nasączonego tłuszczem – lub specjalny pędzelek przeznaczony do kontaktu z żywnością. Kiedy patelnia będzie już dobrze rozgrzana, wlewamy na nią porcję ciasta – taką, aby rozlała się po całej powierzchni tworząc cienką warstwę (w tym celu poruszamy patelnią, by przyspieszyć przemieszczanie się ciasta). Kiedy spód zacznie się rumienić (zaglądamy, aby sprawdzić), przewracamy placek i smażymy go z drugiej strony (krócej niż poprzednią). Smażymy kolejne naleśniki aż do wykorzystania całego ciasta.
Farsz do naleśników zapiekanych z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą
Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Liście myjemy i osuszamy, można odciąć ogonki. Mięso z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Ewentualne żyłki i kawałki tłuszczu należy usunąć. Kroimy je z małą kostkę, solimy i pieprzymy, a następnie obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kurczaka. Po obsmażeniu dodajemy oregano i kumin i dokładnie mieszamy całość. Dokładamy szpinak i podgrzewamy cały czas mieszając drewnianą łyżką. Kiedy liście zmiękną, a zawartość patelni zmniejszy swoją objętość, można zdjąć ją z ognia. Możemy przejść do faszerowania placków. Na każdym układamy kurczaka ze szpinakiem, następnie posypujemy rozkruszoną gorgonzolą i tartym parmezanem i zwijamy w rulonik. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy w nim naleśniki, jeden obok drugiego, i pieczemy około 20 minut. Można dodatkowo posypać wierzch naleśników parmezanem.
Jak podawać naleśniki zapiekane z kurczakiem, szpinakiem i gorgonzolą?
Naleśniki w takim wydaniu smakują wybornie same w sobie, ale można je podać z sosem, na przykład pomidorowym lub czosnkowym. A jeśli przygotujemy większą liczbę ruloników z farszem, wstawmy do pieczenia tylko te, które od razu zjemy, a resztę schowajmy do lodówki na następny dzień. W ramach urozmaicenia można je usmażyć na patelni, dzięki czemu staną się chrupiące.