Smakosze.pl Przepisy Naturalne lody arbuzowe. Poznaj prostą recepturę Kuronia. Niezrównany mistrz robi je z 3 składników
canva/voltan1

Naturalne lody arbuzowe. Poznaj prostą recepturę Kuronia. Niezrównany mistrz robi je z 3 składników

4 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Masz ochotę na naturalne lody arbuzowe? Są orzeźwiające, pyszne i łatwe do przygotowania. Prostą recepturę na nie zdradził Jakub Kuroń. Robi je błyskawicznie, a w dodatku wyłącznie z trzech składników. Może i ty spróbujesz takiego orzeźwienia w upał?

Gotowe lody można kupić w każdym sklepie spożywczym. Są dostępne w wielu formach i smakach. I choć zjadamy je raz, dwa, bo są pyszne, to jednak nie mamy pewności, z jakich składników je przygotowano. Tymczasem zrobienie domowych lodów ze znanych składników, to całkiem prosta sprawa. Udowodnił to Jakub Kuroń, podając swój przepis na naturalne lody arbuzowe.

Przepis Kuronia na naturalne lody arbuzowe

Składniki:

  • ok. 75 dag miąższu arbuza

  • 2-3 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie domowych lodów arbuzowych

Arbuz oczyść ze skóry i pestek. Pokrój go na kawałki, wrzuć do kielicha blendującego lub do miski i zblenduj na jednolitą masę.

Do masy arbuzowej dodaj sok z cytryny oraz miód według swojego uznania. Dokładnie wymieszaj składniki.

Przygotowaną masę rozlej do foremek na lody, wbij w nie patyczki i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.

Wskazówka:

Masę arbuzową możesz też przelać do większego pojemnika, zamknąć go i wstawić do zamrażarki. Masę mieszaj jednak co godzinę, by nie powstały w niej duże grudki lodu.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na lody z dwóch składników , a także na domowe lody jagodowe bez cukru .

arbuz
canva/Couleur z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy