Naturalne lody arbuzowe. Poznaj prostą recepturę Kuronia. Niezrównany mistrz robi je z 3 składników
Masz ochotę na naturalne lody arbuzowe? Są orzeźwiające, pyszne i łatwe do przygotowania. Prostą recepturę na nie zdradził Jakub Kuroń. Robi je błyskawicznie, a w dodatku wyłącznie z trzech składników. Może i ty spróbujesz takiego orzeźwienia w upał?
Gotowe lody można kupić w każdym sklepie spożywczym. Są dostępne w wielu formach i smakach. I choć zjadamy je raz, dwa, bo są pyszne, to jednak nie mamy pewności, z jakich składników je przygotowano. Tymczasem zrobienie domowych lodów ze znanych składników, to całkiem prosta sprawa. Udowodnił to Jakub Kuroń, podając swój przepis na naturalne lody arbuzowe.
Przepis Kuronia na naturalne lody arbuzowe
Składniki:
-
ok. 75 dag miąższu arbuza
-
2-3 łyżki soku z cytryny
-
2 łyżki miodu
Przygotowanie domowych lodów arbuzowych
Arbuz oczyść ze skóry i pestek. Pokrój go na kawałki, wrzuć do kielicha blendującego lub do miski i zblenduj na jednolitą masę.
Do masy arbuzowej dodaj sok z cytryny oraz miód według swojego uznania. Dokładnie wymieszaj składniki.
Przygotowaną masę rozlej do foremek na lody, wbij w nie patyczki i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
Wskazówka:
Masę arbuzową możesz też przelać do większego pojemnika, zamknąć go i wstawić do zamrażarki. Masę mieszaj jednak co godzinę, by nie powstały w niej duże grudki lodu.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na lody z dwóch składników , a także na domowe lody jagodowe bez cukru .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Szybki i tani obiad, czyli makaron z tuńczykiem. Tajny składnik nadaje pysznego smaku
-
Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste w środku? Wystarczy do masy dodać 1 warzywo
-
Soczyste kotlety schabowe pełne aromatu. Ich sekretem jest niezwykła marynata
Źródło: kuron