Najlepsze domowe lody jagodowe bez cukru. Smak wakacji w lekkiej odsłonie
Domowe lody jagodowe bez cukru są doskonałym pomysłem na deser nie tylko dla najmłodszych. Lody ze świeżych jagód przygotujesz w bardzo prosty sposób z czterech składników: jagód, bananów, śmietanki i soku z cytryny.
Lato i wakacje kojarzą mi się nie tylko z piękną pogodą i wypoczynkiem. To przede wszystkim czas, kiedy możemy cieszyć się najsmaczniejszymi owocami i warzywami. Sezon ja jagody trwa w pełni, wykorzystajmy go jak najlepiej i sprawmy bliskim pyszną niespodziankę- domowe lody jagodowe bez cukru.
Do domowych lodów jagodowych bez cukru dodajmy dojrzałe banany. Banany są wtedy bardzo słodkie i rewelacyjnie sprawdzą się jako naturalny zamiennik cukru, a lody będą o wiele mniej kaloryczne. Do lodów koniecznie dodajmy również schłodzoną śmietankę i sok z cytryny.
Mrożenie domowych lodów jagodowych bez cukru musimy podzielić na dwa etapy, dzięki czemu lody będą przepyszne i kremowe. Na początku lody wstawiamy na 2 godziny do zamrażalnika, następnie blendujemy i ponownie mrozimy, tym razem przez 3- 4 godziny.
Najlepsze lody jagodowe bez cukru, wystarczą 4 składniki
Składniki:
2 szklanki świeżych jagód
szklanka schłodzonej śmietanki 30%
2 dojrzałe banany
łyżka soku z cytryny
Jak zrobić lody jagodowe bez cukru i bez maszynki?
Banany obierz ze skóry, pokrój w plasterki i włóż do zamrażalnika na pół godziny, jagody umyj, odkładnie osusz i również wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
Zamrożone owoce przełóż do blendera, wlej śmietankę i zblenduj na jednolitą masę, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Masę jagodową przełóż do pojemników na lody i wstaw do zamrażalnika.
Po dwóch godzinach ponownie zblenduj lody i wstaw do zamrażalnika, po 3- 4 godzinach będą gotowe, podaj je z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Wykorzystaj sezon na świeże jagody, przygotuj pyszne jagodzianki przepisu siostry Anastazji i pierogi z jagodami, sprawisz najbliższym wiele radości.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepyszne placki ziemniaczane z kapustą kiszoną. 100 razy lepsze od klasycznych
Obłędny kalafior w cieście naleśnikowym. Sekret cudownego smaku tkwi w 1 przyprawie
Przepyszne kotlety z żółtego sera. Pomysł na prosty obiad bez mięsa