Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze domowe lody jagodowe bez cukru. Smak wakacji w lekkiej odsłonie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.07.2022 17:12

Najlepsze domowe lody jagodowe bez cukru. Smak wakacji w lekkiej odsłonie

Najlepsze domowe lody jagodowe bez cukru, smak wakacji
canva/kajakiki

Domowe lody jagodowe bez cukru są doskonałym pomysłem na deser nie tylko dla najmłodszych. Lody ze świeżych jagód przygotujesz w bardzo prosty sposób z czterech składników: jagód, bananów, śmietanki i soku z cytryny.

Lato i wakacje kojarzą mi się nie tylko z piękną pogodą i wypoczynkiem. To przede wszystkim czas, kiedy możemy cieszyć się najsmaczniejszymi owocami i warzywami. Sezon ja jagody trwa w pełni, wykorzystajmy go jak najlepiej i sprawmy bliskim pyszną niespodziankę- domowe lody jagodowe bez cukru.

Do domowych lodów jagodowych bez cukru dodajmy dojrzałe banany. Banany są wtedy bardzo słodkie i rewelacyjnie sprawdzą się jako naturalny zamiennik cukru, a lody będą o wiele mniej kaloryczne. Do lodów koniecznie dodajmy również schłodzoną śmietankę i sok z cytryny.

Mrożenie domowych lodów jagodowych bez cukru musimy podzielić na dwa etapy, dzięki czemu lody będą przepyszne i kremowe. Na początku lody wstawiamy na 2 godziny do zamrażalnika, następnie blendujemy i ponownie mrozimy, tym razem przez 3- 4 godziny.

Najlepsze lody jagodowe bez cukru, wystarczą 4 składniki

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych jagód

  • szklanka schłodzonej śmietanki 30%

  • 2 dojrzałe banany

  • łyżka soku z cytryny

Jak zrobić lody jagodowe bez cukru i bez maszynki?

Banany obierz ze skóry, pokrój w plasterki i włóż do zamrażalnika na pół godziny, jagody umyj, odkładnie osusz i również wstaw do zamrażalnika na 30 minut.

Zamrożone owoce przełóż do blendera, wlej śmietankę i zblenduj na jednolitą masę, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Masę jagodową przełóż do pojemników na lody i wstaw do zamrażalnika.

Po dwóch godzinach ponownie zblenduj lody i wstaw do zamrażalnika, po 3- 4 godzinach będą gotowe, podaj je z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Wykorzystaj sezon na świeże jagody, przygotuj pyszne jagodzianki przepisu siostry Anastazji i pierogi z jagodami, sprawisz najbliższym wiele radości.

Domowe lody jagodowe
canva/MelisaChristine

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: