Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Soczyste kotlety schabowe pełne aromatu. Ich sekretem jest niezwykła marynata
Renata Materlińska
Renata Materlińska 04.08.2022 18:01

Soczyste kotlety schabowe pełne aromatu. Ich sekretem jest niezwykła marynata

kotlety schabowe
canva/PeteerS

Polecamy dziś soczyste kotlety schabowe pełne aromatu. Ich sekretem jest niezwykła marynata, składająca się z cebuli, czosnku i maślanki. Zanurz w niej plastry mięsa i odstaw na kilka godzin, a schabowe nabiorą szałowego smaku i kruchości. Jeszcze nigdy takich nie jadłeś.

Kotlety schabowe są smaczne i proste do zrobienia, ale można je przygotować na wiele sposobów. Jeśli zwykle rozbite płaty mięsa oprószacie tylko solą i pieprzem, dziś poddajcie je marynowaniu. Marynata również będzie prosta, a bardzo aromatyczna i skuteczna. Nada bowiem kotletom schabowym doskonałego smaku i aromatu.

Jak zrobić aromatyczne kotlety schabowe?

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • sól, pieprz

  • 1 mała cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 3/4 szklanki maślanki

  • 2 łyżki mąki

  • 1 jajko

  • 3/4 szklanki tartej bułki

  • smalec lub olej do smażenia

Przygotowanie soczystych kotletów schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je samym pieprzem.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Dodaj do nich przyprawy oraz maślankę, wymieszaj. Do marynaty włóż płaty mięsa. Wymieszaj, przykryj, wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem, by zdążyło się ogrzać. Na jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę, w trzecim rozkłóć jajko z solą.

Kotlety osącz z marynaty, panieruj w mące, jajku i w tartej bułce. Kładź na patelni z rozgrzanym smalcem i smaż po 3-4 minuty z każdej strony. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na schabowe w chrupiącej panierce z chipsów, a także na schabowe z piekarnika.

kotlety schabowe
canva/ Evgeniy Alekseyev z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepismamy