Soczyste kotlety schabowe pełne aromatu. Ich sekretem jest niezwykła marynata
Polecamy dziś soczyste kotlety schabowe pełne aromatu. Ich sekretem jest niezwykła marynata, składająca się z cebuli, czosnku i maślanki. Zanurz w niej plastry mięsa i odstaw na kilka godzin, a schabowe nabiorą szałowego smaku i kruchości. Jeszcze nigdy takich nie jadłeś.
Kotlety schabowe są smaczne i proste do zrobienia, ale można je przygotować na wiele sposobów. Jeśli zwykle rozbite płaty mięsa oprószacie tylko solą i pieprzem, dziś poddajcie je marynowaniu. Marynata również będzie prosta, a bardzo aromatyczna i skuteczna. Nada bowiem kotletom schabowym doskonałego smaku i aromatu.
Jak zrobić aromatyczne kotlety schabowe?
Składniki:
4 plastry schabu
sól, pieprz
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
3/4 szklanki maślanki
2 łyżki mąki
1 jajko
3/4 szklanki tartej bułki
smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie soczystych kotletów schabowych
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je samym pieprzem.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Dodaj do nich przyprawy oraz maślankę, wymieszaj. Do marynaty włóż płaty mięsa. Wymieszaj, przykryj, wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem, by zdążyło się ogrzać. Na jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę, w trzecim rozkłóć jajko z solą.
Kotlety osącz z marynaty, panieruj w mące, jajku i w tartej bułce. Kładź na patelni z rozgrzanym smalcem i smaż po 3-4 minuty z każdej strony. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na schabowe w chrupiącej panierce z chipsów, a także na schabowe z piekarnika.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepismamy