Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybki i tani obiad, czyli makaron z tuńczykiem. Tajny składnik nadaje pysznego smaku

Szybki i tani obiad, czyli makaron z tuńczykiem. Tajny składnik nadaje pysznego smaku

Tani obiad z makaronem - makaron z tuńczykiem
canva/Lilechka75

Szukacie pomysłu na tani obiad z makaronem? Nasz przepis na szybkie danie z tuńczykiem sprawdzi się doskonale. Przygotowanie jest niemalże ekspresowe, a koszt składników nie zrujnuje waszego portfela. Koniecznie spróbujcie — rodzina będzie zachwycona tym przysmakiem.

Zrobienie makaronu z tuńczykiem w sosie pomidorowym nie wymaga stosowania zaawansowanych technik kulinarnym. Wystarczy tylko podsmażyć czosnek z pomidorami i dodać do nich kawałki ryby i ugotowane spaghetti czy penne. Efekt zachwyca, a smak na długo pozostaje w pamięci.

Przepis na wyśmienity makaron z tuńczykiem

Podane proporcje produktów wystarczą do zrobienia dwóch porcji dania.

Składniki:

  • 200 g dowolnego makaronu

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 puszka pomidorów krojonych lub pół kilograma pomidorów świeżych

  • 150 g tuńczyka w sosie własnym (z puszki)

  • 1 pełna łyżka oleju rzepakowego

  • 2 łyżki tartego sera (opcjonalnie)

  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

  • do pół łyżeczki cukru (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować pyszny makaron z tuńczykiem? Tani obiad na wyciągnięcie ręki

Makaron gotujemy według instrukcji producenta. Zachowujemy około szklanki wody z garnka — przyda się, by nadać gęstości sosowi. Czosnek siekamy. Pomidory z puszki pozbawiamy płynu.

Świeże warzywa sparzamy wrzątkiem i pozbawiamy skórek. Usuwamy z nich również sok z pestkami, po czym kroimy je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażamy na nim rozdrobniony czosnek przez około minutę. Wrzucamy pokrojone pomidory.

Podgrzewamy całość na mniejszym ogniu przez 5-7 minut. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dodajemy go do sosu powstającego na patelni. Mieszamy i dodajemy makaron wraz z odrobiną zachowanej wody — wlewamy tylko tyle, by sos nie był zbyt gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane serem i zieleniną.

Wskazówka: płyn z puszki z pomidorami albo sok ze świeżych warzyw warto zachować do przygotowania zupy. Spokojnie możecie go przechować 2-3 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania z makaronem. Spróbujcie np. tej szybkiej wersji z pieczarkami i boczkiem. Być może spodoba wam się też ten prosty patent na lasagne z patelni.

Makaron z tuńczykiem jest znakomity
canva/anandaBGD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nietylkopasta.pl