Nie musisz iść do sklepu, najlepsze ciasto francuskie zrobisz w domu
Kruche ciasto z Francji
Ciasto francuskie to oczywiście jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej. Początkowo ciasto takie wyrabiało się z oliwą w starożtnym Rzymie i Grecji, przez lata dopracowany przepis sprawił jednak, że to Francuzi szczycą się tym kruchym, ale jakże pysznym wyrobem.
Ciasto francuskie ma to do siebie, że jest bardzo lekki i można z niego przyrządzić wiele różnych potraw. Dziś dowiesz się jak stworzyć bazę, a resztę składników wybierzesz wedle własnego uznania!
Tego potrzebujesz na ciasto francuskie
Skladniki:
- 400 g miękkiego masła- 300 g mąki pszennej- 120 ml zimnej wody- 1 łyżeczka soli- 1 łyżeczka cukru- 2 soku z cytryny
Przygotowanie:
Ok. 350 g masła dodać do miski, masło najlepiej pokroić na mniejsze kawałki i dodać do niego 60 g mąki. Masło razem z mąką utrzeć mikserem. Dowolny pojemnik wyłożyć folią spożywczą i przełożyć tam utarte masło z mąką, ugnieść je równo (tak aby było w miarę płaskie i prostokątne), następnie wyjąć je i owinąć folią.
Dokładnie zawinięte masło chowamy do lodówki na ok. półtorej godziny.Pozostałe składniki należy razem zmiksować. Zmiksowane ciasto przełożyć do pojemnika obsypanego mąką, pojemnik przykryć i wstawić do lodówki na ok. godzinę. Ciasto wyłożyć na blat obsypany mąką, rozwałkować je do kształtu prostokąta.
Na środku rozwałkowanego ciasta położyć schłodzone, utarte masło i zakryć je brzegami ciasta, tak aby masło było w całości zakryte. Ciasto razem z masłem rozwałkować. Rozwałkowane ciasto delikatnie obsypujemy mąką i składamy na trzy części.
Złożone ciasto ponownie musi zostać rozwałkowane i złożone na trzy części (pamiętać o delikatym obsypaniu mąką). Teraz ciasto przełożyć do pojemnika z pokrywką, musi się ono chłodzić przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu powtórzyć dwa razy czynność z rozwałkowaniem i składaniem ciasta. Następnie włożyć ciasto do pojemnika i chłodzić przez 30 minut. Ponownie rozwałkować i złożyć ciasto na trzy części, powtórzyć 2 razy. Ciasto chłodzić przez około godzinę w pojemniku. Po tym czasie ciasto jest gotowe do użycia, trzeba je tylko rozwałkować.