Niebanalny sposób na przepyszną mizerię po kaszubsku
Mizeria po kaszubsku wyróżnia się jedynie pewnym dość zaskakującym szczegółem - zamiast pokroić ogórki na plasterki, musimy je zetrzeć na tarce . Nic dziwnego, że to danie może kojarzyć się nieco z greckim sosem tzatziki (przepis znajdziecie tutaj ). Poniżej zdradzamy, jak przyrządzić pyszną mizerię po kaszubsku.
Mizeria to uwielbiana surówka, która latem bardzo często gości na naszych stołach. Chociaż największą popularnością cieszy się jej tradycyjna wersja, to warto zwrócić uwagę na różne modyfikacje hitowego przepisu np. mizerię po kaszubsku.
Sezon na ogórki jeszcze trwa, dlatego nie zwlekaj - zrób mizerię po kaszubsku. Nie mamy wątpliwości, że ta wyjątkowa surówka zrobi ogromne wrażenie na całej rodzinie. Czym różni się ona od swojej klasycznej wersji?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na mizerię po kaszubsku
Składniki:
-
2 ogórki
-
pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
-
łyżka cukru
-
2 łyżki octu
-
1/2 świeżego pęczka koperku
-
pieprz i sól
-
łyżka śmietany
Sposób wykonania:
Obierz i dokładnie umyj ogórki, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Posyp je i solą i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie odlej powstałą wodę z ogórków.
Dolej ciepłą wodę, dodaj cukier oraz ocet i dokładnie wymieszaj. Drobno posiekaj również aromatyczny koperek i dodaj do ogórków. Mizerię dopraw solą i pieprzem. Na koniec wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a na wierz surówki nałóż kleks śmietany. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziecie inne wyjątkowe przepisy m.in. na nieco inną, wyjątkową szwedzką wersję mizerii.