Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na ciasto lodowiec
canva/yanzappa

Niezawodny przepis na ciasto lodowiec

13 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Lodowiec to ciasto bez pieczenia na biszkoptach, z masą budyniową, kakaową, owocami i galaretką. Lodowiec w przepisie przygotowany jest również z suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, czekoladą deserową. Poznaj niezawodny przepis na ciasto lodowiec z wiśniami i galaretką wiśniową.

Ciasto lodowiec możesz przygotować z różnych owoców i galaretek. W przepisie wykorzystałam wiśnie, ponieważ doskonale komponują się zarówno z masą budyniową, kakaową, jak i bakaliami, tworząc wyjątkowo smaczne połączenie. Ciasto najlepiej smakuje właśnie z wiśniami, ale i z truskawkami, malinami, owocami leśnymi.

Ciasto lodowiec koniecznie przygotuj z suszoną żurawiną i pokruszonymi orzechami włoskimi, aby nadać mu wyjątkowego smaku. Bakalie uzupełnij tartymi wiórkami czekoladowymi. Biszkopty, przed wyłożeniem masy budyniowej, nasącz wodą lub zimną, gorzką herbatą. Jeśli lubisz alkoholowe ciasta, do herbaty dolej odrobinę wiśniówki.

Jeśli jesteś miłośnikiem szybkich ciast bez pieczenia - tu znajdziesz przepis na doskonałe, delikatne ciasto Oreo bez pieczenia , z ciasteczkami.

Niezawodny przepis na ciasto lodowiec

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

  • opakowanie biszkoptów

  • garść suszonej żurawiny

  • garść orzechów włoskich

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

  • 2 wiśniowe galaretki

  • wiśnie (mogą być mrożone)

  • 5 żółtek

  • saszetka cukru wanilinowego

  • 3 łyżki kakao

  • 3 łyżki masła

  • 250 ml mleka

  • 125 g cukru

  • łyżka budyniu waniliowego

Jak przygotować ciasto lodowiec?

Biszkopty włóż do tortownicy z papierem do pieczenia, nasącz zimną wodą lub herbatą.

Żółtka utrzyj z cukrem i 3 łyżkami mleka. Mleko zagotuj z budyniem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj żółtka, mieszaj, aż powstanie budyń i odstaw do przestudzenia. Dodaj miękkie masło i rozłóż do dwóch różnych miseczek. Do jednej wsyp kakao i wymieszaj z masą.

Galaretki rozpuść w 300 ml gorącej wody, odstaw do całkowitego przestudzenia i lekkiego stężenia. Rozmroź wiśnie.

Na biszkopty przełóż masę kakaową, posyp bakaliami i startą czekoladą, następnie przełóż masę budyniową i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie wyłóż wiśnie, zalej galaretką i ponownie wstaw do lodówki na 2-3 godziny do całkowitego stężenia.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy