Ciasto Oreo bez pieczenia – zdradzamy najlepszą recepturę
Ciasto Oreo jest jednym z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Jest niezwykle delikatne, puszyste i rozpływa się w ustach. Masa z serków waniliowych i mascarpone doskonale komponuje się z kruchym, słodkim spodem. Dzięki dużej zawartości ciastek, deser ma wyjątkowy, czekoladowo-śmietankowy smak. Sprawdź, jak przygotować ciasto Oreo, czyli najlepsze ciasto bez pieczenia.
Ciasto Oreo przygotujesz w kilkanaście minut, a efekt zachwyci każdego miłośnika słodkości. Deser jest wyjątkowo pyszny i widowiskowy. Białe ciasto świetnie komponuje się z ciemnymi kawałkami ciasteczek. Ciasto Oreo zawdzięcza swój smak serkom homogenizowanym, połączonym z mascarpone i śmietankowym kremem z ciastek.
Ciasto Oreo możesz przygotować jako szybki deser w tygodniu, jednak doskonale nadaje się również na spotkania z przyjaciółmi i większe uroczystości. Oreo bez pieczenia jest już stałym zamiennikiem klasycznego tortu na moim stole.
Jeśli jesteś miłośnikiem szybkich i wyjątkowo smacznych ciast bez pieczenia - tu znajdziesz przepis na ciasto 3 Bit z masą krówkową i herbatnikami.
Przepis na ciasto Oreo bez pieczenia
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
800 g sera homogenizowanego waniliowego
2 paczki ciastek Oreo (ok. 350-360 g)
250 g serka mascarpone
2 galaretki krystaliczne
70 g masła
Jak przygotować ciasto Oreo bez pieczenia?
Galaretki rozpuść w 250 ml wody i odstaw do przestygnięcia. Pokrusz jedno opakowanie ciastek, rozpuść masło i całość utrzyj na gładką masę, następnie wyłóż na tortownicę z papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na 20 minut.
Przygotuj masę serową: zmiksuj serki homogenizowane z mascarpone i rozpuszczoną galaretką. Pół paczki Oreo pokrusz i dodaj do masy serowej, wymieszaj łyżką, następnie wyłóż na spód ciasta.
Pozostałe ciastka wykorzystaj do dekoracji. Ciasto Oreo wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Smacznego.