Niezawodny przepis na kotlet pożarski
Kotlet pożarski to kotlet panierowany w bułce, przygotowywany z mięsa drobiowego lub cielęciny. Kotlet pożarski z dodatkiem namoczonej w mleku bułce, pietruszki i majeranku jest szybkim i wyjątkowo smacznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak przygotować kotlety pożarskie w zaledwie 20 minut.
Kotlet pożarski to tradycyjna, rosyjska potrawa, która królowała również w polskich barach mlecznych w czasach PRL-u. Podawany z tłuczonymi ziemniakami i surówką uznawany był za prawdziwy przysmak. Kotlety pożarskie są znacznie delikatniejsze i lżejsze niż tradycyjne kotlety mielone, przygotowywane z wieprzowiny. Są więc doskonałą alternatywą dla osób, które z powodów zdrowotnych np. nie jedzą tradycyjnych mielonych.
Kotlet pożarski z pewnością posmakuje również Twoim dzieciom. Chrupiąca, złocista skórka z bułki tartej, delikatne i doskonale doprawione mięso sprawią, że danie błyskawicznie zniknie z talerza nawet największego niejadka.
Do kotletów pożarskich przygotuj ulubioną surówkę, mizerię lub buraki. Tu znajdziesz przepis na pyszne, domowe buraczki zasmażane jak od babci.
Przepis na kotlet pożarski
Składniki na 6 porcji:
-
500 g filetów z kurczaka
-
2 jajka
-
czerwona cebula
-
bułka pszenna
-
odrobina mleka
-
bułka tarta do obtoczenia kotletów
-
natka pietruszki
-
szczypta majeranku
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Jak przygotować kotlet pożarski?
Filety umyj, osusz, zmiel w maszynce i przełóż do większej miski. Bułkę pszenną pokrój na mniejsze kawałki i zalej odrobiną mleka, aby zmiękła. Cebulę obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do mięsa wbij jajko, posiekaną natkę pietruszki, dodaj kajzerkę, cebulkę, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszaj. Gdy już wszystkie składniki dobrze się połączą, uformuj kotleciki.
Przygotuj dwa głębokie talerze. Do jednego wbij jajko i dokładnie je roztrzep, do drugiego natomiast wsyp bułkę tartą . Kotlety obtocz najpierw w jajku, później dokładnie w bułce tartej.
Smaż na gorącym oleju z dwóch stron, aż mięso się zarumieni i będzie miało chrupiącą skórkę, następnie przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby kotlety oddały nadmiar tłuszczu .
Możesz również chwilę obsmażyć kotlety z dwóch stron, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem, aby kotlety były mniej tłuste . Musisz jednak stale sprawdzać poziom wody i czy kotlety nie przywierają do patelni.
Smacznego.