Smakosze.pl Porady Nigdy ich nie wyrzucaj. Pestki z czereśni i wiśni przydają się w domu
Fot. Canva/nataliaspb, Getty Images

Nigdy ich nie wyrzucaj. Pestki z czereśni i wiśni przydają się w domu

8 września 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Chociaż sezon na wiśnie i czereśnie jest już na mocnym wyczerpaniu, da radę znaleźć na stoiskach i straganach ostatnie partie owoców. Jeśli je znajdziesz i zdecydujesz się kupić, po zjedzeniu nie wyrzucaj pestek. Mam na nie doskonały sposób.

Co więcej, patent oszczędza pieniądze, a także może przynosić ogromną ulgę. Szczególnie w okresie chłodnym, który zbliża się już wielkimi krokami.

Sposób na pestki czereśni w domu

Oczywistym sposobem na wykorzystanie pestek czereśni czy wiśni jest wysianie ich we własnym sadzie. Na pierwsze owoce trzeba poczekać, a i pielęgnacja drzewek nie należy do najprostszych, warto. Własne owoce nie dość, że smakują najlepiej, to ma się pewność, że nie są pryskane.

Na początku należy pestki wiśni i czereśni włożyć do miski z ciepłą wodą. Te, które wypłyną w ciągu 5 minut odkładam — z nich i tak nic nie wykiełkuje. Następnie resztę czyszczę, suszę przekładam do pojemnika, szczelnie zamykam i wkładam do lodówki na 3 miesiące. Po tym czasie nasiona są gotowe do posiania.

Czereśnie
Fot. Canva/ Czereśnie na drzewie

Pestki wiśni i czereśni oszczędzą ci pieniędzy

Moim zdaniem najlepszym patentem jest zrobienie własnoręcznego termoforu. W tym celu biorę bawełniany woreczek i wrzucam do niego około 2 kilogramów oczyszczonych i suchych pestek wiśni .

Teraz zostaje mi jedynie ogrzać (ja używam w tym celu piekarnika na najniższej mocy) albo schłodzić (sprawdza się zamrażalnik). Domowy termofor sprawdza się na stłuczenia, bóle stawów, głowy czy jako pomoc przy bolesnych miesiączkach. Gdyby tego było mało, oszczędza on pieniądze, ponieważ nie trzeba posiłkować się kupnym rozwiązaniem.

Zabawka dla najmłodszych

W momencie, kiedy termofor nie jest nam potrzebny, a po domu lata mały brzdąc, woreczek z pestkami idealnie sprawdzi się jako zabawka sensoryczna. Pestki czereśni ułożone luzem w materiale przyjemnie się poruszają przy małym nacisku, a odczucia z naciskania woreczka docenią również starsi — jest to po prostu miłe w dotyku.

Czereśnie
Fot. Canva/Czereśnie na drzewie
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy