Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Polacy zapomnieli o tych owocach. Robię z nich pyszny sok
Monika Dec
Monika Dec 18.07.2024 06:00

Polacy zapomnieli o tych owocach. Robię z nich pyszny sok

sok z jeżyn
Fot.You Tube/Mangiare u Ewki

Jeżyny nie są tak popularne jak maliny lub czereśnie, a szkoda. Te owoce zawierają w sobie szereg cennych witamin i składników odżywczych. Do tego zrobimy z nich pyszny sok, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty zimowe dni.

Dlaczego warto jeść jeżyny?

Jeżyny nie cieszą się wielką popularnością. Trudno znaleźć je w sklepach i na straganach. Warto jednak podjąć wyzwanie i znaleźć dostawcę lub samodzielnie zebrać, bądź wyhodować te wyjątkowe owoce. Mają one działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwstarzeniowe. Wzmacniają naszą odporność oraz układ krwionośny. 

Jeżyny wykorzystamy w kuchni na wiele sposobów. Mogą być zarówno świetnym lekko kwaśnym dodatkiem do deserów, jak i składnikiem przetworów m.in. soku. Przepis na ten rarytas znajdziecie poniżej.

jeżyny
fot. Canva
Duża zmiana w Żabce. Klienci nie będą zachwyceni

Jak zrobić sok z jeżyn?

Składniki:

  • 500 g jeżyn
  • 250 g cukru
  • 15 ml soku z cytryny
  • 55 ml wody

Przepis na sok z jeżyn

Na początku należy dokładnie umyć owoce. Wkładamy je do dużego garnka i wlewamy wodę. Jeżyny gotujemy na małym ogniu przez 20 minut lub do momentu aż puszczą sok. Wtedy dolewamy do nich 15 ml soku z cytryny i wsypujemy 250 g cukru. 

Mieszamy całość i dalej gotujemy sok aż do rozpuszczenia cukru.  Po zakręceniu, ustawiamy je do góry dnem. Sok najlepiej smakuje jako dodatek do herbat. Podobny przepis znajdziesz na kanale Mangiare u Ewki, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

Na naszej stronie znajdziesz inne pomysły na wyjątkowe przetwory m.in. sok z aronii i dżem z moreli.

jeżyny
fot. Canva