Polacy zapomnieli o tych owocach. Robię z nich pyszny sok
Jeżyny nie są tak popularne jak maliny lub czereśnie, a szkoda. Te owoce zawierają w sobie szereg cennych witamin i składników odżywczych. Do tego zrobimy z nich pyszny sok, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty zimowe dni.
Dlaczego warto jeść jeżyny?
Jeżyny nie cieszą się wielką popularnością. Trudno znaleźć je w sklepach i na straganach. Warto jednak podjąć wyzwanie i znaleźć dostawcę lub samodzielnie zebrać, bądź wyhodować te wyjątkowe owoce. Mają one działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwstarzeniowe. Wzmacniają naszą odporność oraz układ krwionośny.
Jeżyny wykorzystamy w kuchni na wiele sposobów. Mogą być zarówno świetnym lekko kwaśnym dodatkiem do deserów, jak i składnikiem przetworów m.in. soku. Przepis na ten rarytas znajdziecie poniżej.
Duża zmiana w Żabce. Klienci nie będą zachwyceniJak zrobić sok z jeżyn?
Składniki:
- 500 g jeżyn
- 250 g cukru
- 15 ml soku z cytryny
- 55 ml wody
Przepis na sok z jeżyn
Na początku należy dokładnie umyć owoce. Wkładamy je do dużego garnka i wlewamy wodę. Jeżyny gotujemy na małym ogniu przez 20 minut lub do momentu aż puszczą sok. Wtedy dolewamy do nich 15 ml soku z cytryny i wsypujemy 250 g cukru.
Mieszamy całość i dalej gotujemy sok aż do rozpuszczenia cukru. Po zakręceniu, ustawiamy je do góry dnem. Sok najlepiej smakuje jako dodatek do herbat. Podobny przepis znajdziesz na kanale Mangiare u Ewki, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.
Na naszej stronie znajdziesz inne pomysły na wyjątkowe przetwory m.in. sok z aronii i dżem z moreli.