Smakosze.pl Przepisy Obłędna czerwona kapusta z jabłkiem. Idealny dodatek obiadowy
Czerwona kapusta
canva/ALLEKO, Getty Images

Obłędna czerwona kapusta z jabłkiem. Idealny dodatek obiadowy

25 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Czerwona kapusta stanowi idealny dodatek do obiadu - jest pyszna, soczysta i pełna wartości odżywczych. Aby nabrała jeszcze lepszego smaku, wrzuć do niej starte na tarce jabłko. Słodycz owocu wspaniale będzie kontrastować z wytrawnością reszty składników. Niżej wyjawiamy przepis krok po kroku.

Kapusta czerwona z jabłkiem, przez wielu nazywana po prostu modrą kapustą, jest klasyką śląskiej kuchni. Pysznie pasuje do najróżniejszych mięsnych obiadów, w których mięso zanurzone jest w gęstym sosie.

Dodatek jabłka przełamuje słoność i kwaśność kapusty, dzięki czemu jedzenie jej jest jeszcze przyjemniejsze. Przygotowanie całości jest banalne i szybkie, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać kapustę do najbliższego obiadu.

Przepis na czerwoną kapustę z jabłkiem

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty

  • pół dużego jabłka

  • pół dużej cebuli

  • 2 ziela angielskie

  • 1 liść laurowy

  • 1 łyżka octu

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od umycia kapusty, usunięcia z niej głąba i posiekania na drobne paseczki . Możesz wykorzystać do tego mandolinę do warzyw. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobną kostkę.

Wrzuć cebulę do rondelka z rozgrzanym olejem i zacznij ją smażyć. Gdy ładnie się zeszkli, dodaj kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i świeżo zmielony czarny pieprz. Przesmaż kilka minut, po czym wlej 4 łyżki wody i przykryj naczynie pokrywką.

Duś kapustę, aż będzie prawie miękka. Jabłko umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść owoc w garnku, dokładnie wymieszaj. Dopraw kapustę solą oraz łyżką octu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować surówkę z pora i jabłka. Ten tekst wyjawia przepis na prozdrowotną surówkę z pora i selera.

Surówka z czerwonej kapusty

Źródło zdjęcia: canva/The.LaliTalbot.Accountant, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl