Z białej kiełbasy i młodej kapusty Strzelczyk wyczarował cudo. W sam raz na Wielkanoc

Oto przepis na wielkanocny bigos z najbardziej klasycznym dla tego święta produktem – białą kiełbasą. To raczej zimowe danie, ale w bardzo wiosennej kompozycji, to oryginalny sposób na obiad. Choć młoda kapusta jest delikatna w smaku, cały obiad wychodzi bardzo charakterny.
Bigos z młodej kapusty
Nie wszyscy zgodzą się na używanie nazwy bigos na danie, którego bazą jest kapusta słodka, a nie kiszona. Jednak w tej wersji Tomasz Strzelczyk, którego kanał na YouTube zbliża się już do 1,5 mln fanów, ma na to swój sposób. Chodzi o dobór dodatków, które nadają jego duszonej kapuście bigosowego sznytu.
Jednak sercem dania jest biała kiełbasa. Delikatna w smaku, bardzo charakterystyczna dla wiosennych dań, błyszczy w towarzystwie wędzonych produktów i młodej kapusty. Jej charakterystyczny smak podkreśla chrzan, bez którego nie mogłaby się obyć, a który odmienia dodatkowo oblicze bigosu.

Biała kiełbasa Tomasza Strzelczyka na Wielkanoc
Przygotowując podobny bigos na Wielkanoc – a także inne dania z białej kiełbasy – pamiętajmy o zasadach jej obróbki. Jeśli chcemy parzyć albo piec kiełbasę, wybierzmy surową. Chodzi o to, by dwa razy nie obrabiać tego samego produktu, inaczej zrobi się twardy i suchy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 600 g białej kiełbasy
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g wędzonej ogonówki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml wody z kiszonej kapusty
- 1-2 łyżki chrzanu
- 1 łyżka cukru
- Masło
- 1 pęczek koperku
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Kminek, majeranek
- Sól, pieprz

Przepis na wiosenny bigos
Boczek i wędzonkę kroimy w kostkę. Ten pierwszy kładziemy na suchej patelni. Włączamy palnik i smażymy, aż będzie rumiany i wytopi się z niego tłuszcz.
W międzyczasie siekamy cebulę i czosnek, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Boczek zdejmujemy z patelni, a na pozostały po nim tłuszcz wrzucamy cebulę.
Smażymy ją, aż zacznie się robić szklista, po czym dodajemy marchewkę. Kiedy ta zjaśnieje, dorzucamy też czosnek. Smażymy przez 2 minuty, dodając w razie potrzeby grudkę masła, i odstawiamy patelnię na bok.

W osobnym garnku zagotowujemy wodę i zmniejszamy moc palnika do minimum. Wrzucamy białą kiełbasę i parzymy ją przez ok. 10 minut. Następnie kroimy na kawałki.
Młodą kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka na rozgrzane masło. Dusimy z liściem laurowym i zielem angielskim, a kiedy zacznie zmniejszać swoją objętość, warzywa z patelni i wcześniej podsmażoną wędlinę. Patelnię deglasujemy, czyli przepłukujemy bulionem, który dolewamy do potrawy.
Kapustę doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy, regularnie mieszając. Kiedy kiełbasa będzie gotowa, dorzucamy ją do potrawy. Dodajemy chrzan i cukier oraz sok z kiszonej kapusty i posiekany koperek. Jeszcze raz doprawiamy do smaku i dusimy przez kolejne kilka minut.
Wypróbuj też przepis na świąteczne roladki z szynki i sposób na gotowanie jajek bez pękania.






































