Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z białej kiełbasy i młodej kapusty Strzelczyk wyczarował cudo. W sam raz na Wielkanoc
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.04.2025 14:15

Z białej kiełbasy i młodej kapusty Strzelczyk wyczarował cudo. W sam raz na Wielkanoc

bigos z białą kiełbasą
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Oto przepis na wielkanocny bigos z najbardziej klasycznym dla tego święta produktem – białą kiełbasą. To raczej zimowe danie, ale w bardzo wiosennej kompozycji, to oryginalny sposób na obiad. Choć młoda kapusta jest delikatna w smaku, cały obiad wychodzi bardzo charakterny.

Bigos z młodej kapusty

Nie wszyscy zgodzą się na używanie nazwy bigos na danie, którego bazą jest kapusta słodka, a nie kiszona. Jednak w tej wersji Tomasz Strzelczyk, którego kanał na YouTube zbliża się już do 1,5 mln fanów, ma na to swój sposób. Chodzi o dobór dodatków, które nadają jego duszonej kapuście bigosowego sznytu.

Jednak sercem dania jest biała kiełbasa. Delikatna w smaku, bardzo charakterystyczna dla wiosennych dań, błyszczy w towarzystwie wędzonych produktów i młodej kapusty. Jej charakterystyczny smak podkreśla chrzan, bez którego nie mogłaby się obyć, a który odmienia dodatkowo oblicze bigosu.

biała kiełbasa
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Ekspresowy patent na tarcie chrzanu. Nie uronisz ani jednej łzy

Biała kiełbasa Tomasza Strzelczyka na Wielkanoc

Przygotowując podobny bigos na Wielkanoc – a także inne dania z białej kiełbasy – pamiętajmy o zasadach jej obróbki. Jeśli chcemy parzyć albo piec kiełbasę, wybierzmy surową. Chodzi o to, by dwa razy nie obrabiać tego samego produktu, inaczej zrobi się twardy i suchy.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 600 g białej kiełbasy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g wędzonej ogonówki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml wody z kiszonej kapusty
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżka cukru
  • Masło
  • 1 pęczek koperku
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Kminek, majeranek
  • Sól, pieprz
młoda kapusta
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Przepis na wiosenny bigos

Boczek i wędzonkę kroimy w kostkę. Ten pierwszy kładziemy na suchej patelni. Włączamy palnik i smażymy, aż będzie rumiany i wytopi się z niego tłuszcz.

W międzyczasie siekamy cebulę i czosnek, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach. Boczek zdejmujemy z patelni, a na pozostały po nim tłuszcz wrzucamy cebulę.

Smażymy ją, aż zacznie się robić szklista, po czym dodajemy marchewkę. Kiedy ta zjaśnieje, dorzucamy też czosnek. Smażymy przez 2 minuty, dodając w razie potrzeby grudkę masła, i odstawiamy patelnię na bok.

składniki bigosu
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

W osobnym garnku zagotowujemy wodę i zmniejszamy moc palnika do minimum. Wrzucamy białą kiełbasę i parzymy ją przez ok. 10 minut. Następnie kroimy na kawałki.

Młodą kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka na rozgrzane masło. Dusimy z liściem laurowym i zielem angielskim, a kiedy zacznie zmniejszać swoją objętość, warzywa z patelni i wcześniej podsmażoną wędlinę. Patelnię deglasujemy, czyli przepłukujemy bulionem, który dolewamy do potrawy.

Kapustę doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy, regularnie mieszając. Kiedy kiełbasa będzie gotowa, dorzucamy ją do potrawy. Dodajemy chrzan i cukier oraz sok z kiszonej kapusty i posiekany koperek. Jeszcze raz doprawiamy do smaku i dusimy przez kolejne kilka minut.

Wypróbuj też przepis na świąteczne roladki z szynki i sposób na gotowanie jajek bez pękania.

bigos Strzelczyka
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA