Co zrobić, aby usunąć zapach spalenizny z kuchni? Zdradzamy najlepsze tricki
Przypaliło wam się ciasto czy zapiekanka? A wiecie, co zrobić, aby usunąć zapach spalenizny z kuchni? Zdradzamy najlepsze tricki. Jednym z nich jest zagotowanie szklanki octu, co doskonale zneutralizuje nieprzyjemną woń. Poznajcie też inne sprawdzone sposoby na ten częsty problem.
Przypalenie potrawy nie jest wcale czymś rzadkim w codziennym gotowaniu i pieczeniu. Wystarczy bowiem chwila nieuwagi, a potrawa zwęgli się z wierzchu lub przywrze do dna naczynia. W wyniku tego w kuchni, a często też w całym domu czuć nieprzyjemny swąd. Powiemy wam jak najszybciej się go pozbyć.
Co zrobić, aby usunąć zapach spalenizny z kuchni?
Do zneutralizowania nieprzyjemnego zapachu można użyć octu. Wystarczy wlać szklankę tego płynu do garnka i zagotować go. Można go gotować nawet 5 minut, by ulotnił się z naczynia i rozszedł się po całym domu.
W tej roli dobrze sprawdzą się też cytrusy. Skórkę z cytryny, pomarańczy czy grejpfruta trzeba włożyć do wody i gotować ok. 30 minut bez pokrywki. Podobnie zadziała sok z cytryny gotowany kilka minut z wodą.
Na woń spalenizny dobrym sposobem jest też sól, a także soda oczyszczona. Wybrany proszek należy wysypać np. na blat kuchenny i pozostawić na co najmniej godzinę. Sól i soda mają doskonałą zdolność pochłaniania obcych zapachów.
Co zrobić, gdy przypali się potrawa?
Pierwszą czynnością, jaką należy zrobić po przypaleniu potrawy, jest wyniesienie garnka lub brytfanny na zewnątrz, np. na balkon. Dzięki temu nie będzie już zwiększała się intensywność nieprzyjemnego zapachu, a naczynie z potrawą szybciej wystygnie.
Po drugie warto, jest uchylić okno, a nawet zrobić przeciąg, po to, by jak najszybciej pozbyć się swądu. Teraz można zadziałać w kierunku zneutralizowania niepożądanego zapachu.
Niestety swąd doskonale też wchłaniają tkaniny. Dlatego, jeśli doświadczycie takiego zdarzenia, musicie wyprać firany i zasłony.
W naszym serwisie znajdziecie też inne porady przydatne w kuchni. Sprawdźcie, jak rozpoznać, czy jajka są świeże, a także dowiedzcie się, jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem.
Źródło zdjęcia: canva/morosuke
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy? Nic się nie zmarnuje
Przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc. Cudowna zupa w 40 minut
Źródło: beszamel.se, stylzycia.radiozet Zapraszamy na nasz Instagram