Obłędna surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy
Surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy charakteryzuje wyjątkowy, świeży smak i niezwykły aromat. Surówkę możesz przygotować jako dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich lub ryby. Możesz również wzmocnić jej smak rodzynkami, cynamonem i przygotować zdrową i pyszną przekąskę.
Surówka z marchewki i jabłka jest tradycyjną, wszystkim znaną i prostą surówką obiadową. Jeśli dodamy do niej pomarańczę i skropimy cytryną, uzyskamy nowy, wspaniały i świeży smak.
Surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy pasuje do wielu mięsnych i wegetariańskich dań, jednak szczególnie polecam ją jako dodatek do ryb i drobiu. Smażony lub grillowany kawałek dorsza smakuje rewelacyjnie w towarzystwie świeżej, owocowej surówki obiadowej.
Jeśli szukasz najlepszego przepisu na dorsza - tu znajdziesz pyszną inspirację na rybę z grilla .
Surówkę możesz również przygotować jako zdrową przekąskę, dodając do niej rodzynki lub odrobinę cynamonu. Surówka z marchewki, jabłka i pomarańczy na pewno często będzie gościć na Twoim stole, ponieważ skradnie serce największemu niejadkowi.
Przepis na surówkę z marchewki, jabłka i pomarańczy
Składniki na 4 porcje:
-
2 marchewki
-
duże jabłko
-
pomarańcza
-
sok z cytryny
-
łyżeczka cukru
Jak przygotować surówkę z marchewki, jabłka i pomarańczy?
Marchewkę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pomarańczę obierz ze skórki, powycinaj białe błonki, wydrąż pestki i pokrój w drobną kostkę .
W miseczce wymieszaj marchewkę z owocami, dodając cukier i odrobinę soku z cytryny, następnie włóż do lodówki na 15-20 minut, aby dobrze schłodzić surówkę przed podaniem.
Smacznego.