Polacy nie znają tego mięsa, a rosół smakuje na nim jak marzenie. To najlepszy wybór

Klasyczny rosół może smakować jeszcze lepiej. Zupa przygotowana z najlepszego mięsa do rosołu zyska na smaku, a organizm otrzyma potężną dawkę cennych składników odżywczych. Poznaj produkt oraz przepis i odkryj to znane danie na nowo. Różnica jest wyczuwalna od razu.
Najlepsze mięso do rosołu
Mówi się, że najlepszy rosół powstaje z kilku rodzajów mięsa. Jest to całkiem trafne twierdzenie, ale w praktyce nikt się do niego nie stosuje. Domowy rosół powstaje zazwyczaj z drobiu, bo to tani i łatwo dostępny rodzaj mięsa. Okazuje się jednak, że tradycyjna polska zupa zyska na smaku, jeżeli zostanie przygotowana z gęsiny. To mięso można nabyć nie tylko w dobrze zaopatrzonych sklepach mięsnych, ale też w popularnych supermarketach, gdzie oferowane jest w naprawdę niskich cenach.
Rosół z gęsiny to nie tylko gwarancja smaku, ale i bogactwo składników odżywczych. W gęsinie znajdują się witaminy, z takich grup jak: A, PP, B, E oraz C. W dodatku zawiera także kwasy tłuszczowe, a w tym kwasy omega-3 i omega-6. Całości towarzyszą minerały, między innymi: fosfor, cynk i magnez. Te wszystkie zalety wskazują, że następny rosół na obiad musisz przygotować właśnie z tego składnika. Przepis znajdziesz w dalszej części tekstu.

Mięso to nie wszystko
Choć smak rosołu w znacznej mierze zależy od mięsa, do jego przygotowania niezbędne są także inne składniki. Są to na przykład warzywa i w tym wypadku nie ma żadnych odstępstw od normy. Do zupy trafi marchewka, pietruszka, seler, por, cebula oraz czosnek. Zaskoczeniem mogą wydać się goździki, ale dzięki nim danie stanie się aromatyczne i bogate w doskonały smak. O tym, co niezbędne i o proporcjach produktów, dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 4 l wody
- 1 porcja gęsiny (sprawdzą się zarówno skrzydła, jak i korpus lub szyja)
- 2 pietruszki
- ½ selera
- 1 por
- 3 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 listki laurowe
- 3 goździki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pieprz
- sól

Przepis na rosół z gęsi
Przygotowanie rosołu rozpocznij od przygotowania składników. Mięso dokładnie umyj. Marchew, pietruszki i seler obierz. Następnie wraz z pozorem dokładnie je umyj. Obierz także cebulę i ząbki czosnku.
Do garnka przełóż przygotowane składniki. Dodaj liście laurowe, goździki i ziarna ziela angielskiego. Wlej wodą i doprowadź do zagotowania. Jeżeli pojawią się szumowiny (biała piana), zbierz je łyżką cedzakową o małych oczkach. Następnie zmniejsz ogień i gotuj rosół przez 2 godziny pod przykryciem.
Na koniec dopraw zupę pieprzem i solą. Rosół z gęsiny podawaj z cienkim makaronem oraz z drobno posiekaną natką pietruszki. Jeżeli masz czas, możesz przygotować domowy makaron, a danie zyska niepowtarzalny smak.
Niedawno opisywaliśmy także przepis na zupę z sezonowego produktu, który pojawił się na ryneczkach. Wskazaliśmy funkcję pokrywki, o której mało kto wiedział, a która ułatwia gotowanie.






































