Dorsz w całości z grilla
pixabay

Dorsz w całości z grilla, czyli lekkostrawne grillowanie

Kochamy grillować w długie, ciepłe weekendy. Bez wyjątku. Nie ważne, czy jest to spotkanie ze znajomymi w ogrodzie, czy wyjazd nad jezioro. Grill musi być. I bardzo dobrze, ponieważ jedzenie z grilla jest zdrowe i mniej tuczące niż ten sam rodzaj mięsa przygotowany w piekarniku.

Grillowanie to ulubiony sport Polaków. To śmieszne powiedzonko chyba nikogo już nie dziwi, ponieważ w tej kwestii jesteśmy zgodni. Kochamy grillować w długie, ciepłe weekendy. Bez wyjątku. Nie ważne, czy jest to spotkanie ze znajomymi w ogrodzie, czy wyjazd nad jezioro. Grill musi być. I bardzo dobrze, ponieważ jedzenie z grilla jest zdrowe i mniej tuczące niż ten sam rodzaj mięsa przygotowany w piekarniku. Coraz częściej odchodzimy od tradycyjnych kiełbasek i wyruszamy odkrywać nowe smaki. Szaszłyki warzywne, owoce morza i ryby zaczynają nieśmiało pojawiać się na... srebrnych tackach.

Jak przygotować dorsza do grillowania w całości?


Smak nr 1, czyli maślano-czosnkowy.

Potrzebujesz:

  • Masło,
  • 4 ząbki czosnku,
  • Połowę papryczki chilli,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • Sól himalajską.


Czosnek możesz lekko podsmażyć na maśle. W tym celu patelnię rozgrzewaj stopniowo, a posiekane ząbki czosnku podgrzewaj na małym ogniu. Im dłuższy będzie proces podsmażania, tym więcej smaku wydobędziesz. Do smażenia dodaj papryczkę chilli bez nasion. Rybę posól sola himalajską — to najzdrowsza sól dostępna na rynku, posiada aż 84 różnych substancji, wspierających pracę organizmu. Natkę pietruszki posiekaj (możesz też wymieszać z dowolnymi ziołami). Wszystkie składniki włóż do rozciętego brzuszka doprawionego dorsza.

Propozycja nr 2, orzeźwiający aromat.

Przygotuj:

  • Limonkę,
  • Erytrytol,
  • Świeżą kolendrę,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • Oliwę z oliwek,
  • Sól himalajską, pieprz czarny, zioła prowansalskie.


Mięso dorsza dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Skrop sokiem z limonki i wysmaruj oliwą z oliwek. Mięso natrzyj dosłownie odrobiną erytrytolu (zdrowego cukru). Jest jedną z najzdrowszych alternatyw dla białego, tradycyjnego cukru. Jego ciekawą właściwością jest pozostawienie mroźnego uczucia na języku podczas jedzenia. Posiekaną kolendrę i natkę pietruszki na czas grillowania włożyć w brzuszek ryby.

Pomysł nr 3, czyli marynata na ostro.

Składniki:

  • Papryczka chilli,
  • Oliwa z oliwek,
  • Natka pietruszki,
  • Połowa cebulki,
  • Sól himalajska, ziarna kopru włoskiego.


Papryczkę, natkę i cebulkę posiekać i wymieszać z oliwą z oliwek. Całość włożyć do rozciętego brzucha dorsza na grilla i posmarować marynatą skórę. Pozostawić w lodówce na min. 1,5 h.

Dorsz grillowany w folii


Na grillu można przyrządzać ryby na dobrze znanej tacce, w folii lub w specjalnym metalowym uchwycie (nazywany koszem). Folia jest jednak najlepszym pomysłem z dwóch powodów. Po pierwsze dorsza możesz grillować razem z dodatkami, które dodają mu smaku. Dzięki folii żaden składnik nie wypadnie, a to oznacza, że dorsz grillowany w folii będzie bardziej soczysty i zwyczajnie smaczniejszy. Po drugie — lepiej wykorzystasz marynatę.

Grillowanie w koszu ma sens, tylko jeżeli przyrządzać rybę wraz ze skórką i tak ją zjeść. Zwykle zjada się samo mięso, więc decyzja należy do Ciebie.

Dorsz w całości z grilla — jaką rybę wybrać?


Delikatny dorsz z Bałtyku jest dostępny także w miastach oddalonych od wybrzeża. Lodowane dorsze w całości są transportowane nawet do południowej części kraju. Lodowanie oznacza, że rybę zaraz po połowie zagrzebuje się w lodzie, tym samym zamrażając ją, gdy jest żywa. Ten sposób to gwarancja świeżości mięsa. Tak przygotowaną rybę możesz znaleźć w marketach, które zaopatrują m.in. lokale gastronomiczne.

Jeżeli natomiast nie masz dostępu do tego typu dostawców dorsza w całości, zawsze możesz polegać na jego paczkowanej wersji. Nie lekceważ małych sklepów rybnych - mają duży potencjał, a czasami możesz po prostu poprosić ich o zamówienie konkretnej, świeżej ryby.

Jaką rybę wybrać na grilla? Jak największą. Skoro już przygotowujesz marynatę i poświęcasz czas na przygotowanie delikatnego dorsza, niech cieszy jak najwięcej osób. Co więcej, zawsze gdy przyrządzasz ryby na grilla, wydaje Ci się, że są ogromne. Jednak mięsa w brzuszku jest o wiele mniej niż widać „na oko". Wybieraj zatem największe okazy.

Mięso powinno być sprężyste. Pewnie masz przed oczami to świetne sushi, które jadłeś na specjalnej uroczystej kolacji. Każde sashimi było odpowiednio sprężyste. Mięso się nie odkształcało pod naporem pałeczek. To właśnie oznaka świeżości dorsza. Oglądają dorsza w całości na grilla, zwróć koniecznie uwagę na jego skrzela. Powinny być od środka czerwone. Nie mętne, różowe czy blade, ale krwistoczerwone. O tym, jakie ryby wybierać na grilla można napisać porządnego e-booka. Jednak powyższe informacje to podstawy, o których musisz pamiętać w sklepie.

Delikatny dorsz konkurencją dla grillowanego pstrąga


Ostatnio, za sprawą naturalnych łowisk, pasuje moda na grillowanego pstrąga. Łowiska to bardzo atrakcyjna opcja, ponieważ możesz tam samodzielnie upolować swój obiad. Dosłownie. Sztuczne stawy z rybami są zlokalizowane w lasach, więc jadąc tam na obiad czeka Cię wypoczynek na łonie natury. Wiesz, że ryba z grilla jest tak świeża, jak tylko może być i najczęściej przyrządzana na 3 sposoby. Wędzona, grillowana lub smażona.

Ze względu na to, że dorsz jest rybą słonowodną, jego dostępność w łowiskach jest niemożliwa.

Następny artykuł