Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Lepsza jest kiełbasa drobiowa czy wieprzowa? Bosacka nie ma żadnych wątpliwości
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 09.04.2025 11:47

Lepsza jest kiełbasa drobiowa czy wieprzowa? Bosacka nie ma żadnych wątpliwości

Katarzyna Bosacka i kiełbasa
Fot. Instagram/katarzynabosacka

Katarzyna Bosacka wypowiedziała się w sprawie kiełbasy. Wzięła na tapet produkty powstałe z dwóch rodzajów mięs i sprawdziła ich etykiety. Swoimi spostrzeżeniami podzieliła się w materiale wideo udostępnionym na platformie Instagram. Nie każdy internauta zgadza się jednak z informacjami podanymi przez ekspertkę. Padły silne argumenty. 

Bosacka ocenia

Wielu konsumentów dbających o zdrowie coraz częściej kieruje się poradami udzielonymi przez dietetyków. Zwracanie uwagi na etykiety i skład kupowanych produktów to główne wskazówki udzielane przez ekspertów, którzy dzielą się nimi poprzez media społecznościowe. Jedną z cenionych specjalistek w tej dziedzinie jest Katarzyna Bosacka. W przeszłości, jako dziennikarka, swoją wiedzą dzieliła się w programach telewizyjnych, a obecnie robi to samo, ale w krótszej formie, poprzez kanały internetowe.

Bosacka w swoim najnowszym materiale wzięła pod lupę kiełbasę z mięsa drobiowego oraz z mięsa wieprzowego. Co do wyboru produktu nie ma żadnych złudzeń i według niej lepszym wyborem jest kiełbasa drobiowa. Nie każdy jednak z opinią ekspertki się zgadza. 

kiełbasa 1.jpg
Fot. Instagram/katarzynabosacka
Najlepszy przepis na jajka wielkanocne. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłem

Kiełbasa rozłożona na składniki

Według Bosackiej kiełbasa z wieprzowiny jest gorszym wyborem ze względu na większą ilość zawartego w niej tłuszczu. W wieprzowej ma znajdować się aż 36 gramów tłuszczu i tylko 16 gramów białka. Ilość tych składników przekłada się więc na liczbę kalorii, która w tym wypadku wynosi 400 kcal na 100 gramów produktu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Z kolei kiełbasa drobiowa, która zawiera mięso z piersi z kurczaka, ma 16 gramów tłuszczu przy 17 gramach białka. Produkt jest więc mniej kaloryczny. W 100 gramach kiełbasy znajduje się tylko 187 kcal. 

Ekspertka nie podaje jednak nazwy, marki ani producenta obu produktów. Zwraca uwagę na to, aby przy zakupie zwracać uwagę na etykiety ze składem produktów. 

kiełbasa 2.jpg
Fot. Instagram/katarzynabosacka

Internauci podzieleni

Zazwyczaj pod publikacjami Bosackiej znajdują się przychylne dla niej komentarze. Niekiedy zdarzają się wręcz peany na jej cześć, w których użytkownicy dziękują za wskazówki i ostrzeżenia. Tym razem również pojawiły się takie komentarze, ale wśród nich znalazł się również taki o zabarwieniu krytycznym, którego autor z ekspertką się nie zgadza. 

Tylko, że w drobiowej w miejscu tłuszczu masz wodę, więc po pierwsze trzeba ją nafaszerować wzmacniaczami smaku, żeby w ogóle miała jakiś, a po drugie – będziesz po niej szybciej głodna. Warto rozumieć fizjologię – napisał jeden z użytkowników Instagrama.

Komentarz zyskał uznanie wśród odbiorców, a pod nim pojawiły się także inne, lecz w podobnym tonie głosy.

Nie ma to, jak wpakować wszystkie wieprzowe kiełbasy do jednego worka – napisał jeden z komentujących.

 

Ale czy kiełbasę jadamy na co dzień? Jaka jest jakość tego mięsa, zwłaszcza z kurczaka? Mam wrażenie, że to jakaś obsesja na myślenie, że zdrowsze, bo z kurczaka – podzielił się swoim spostrzeżeniem inny użytkownik.

Żaden z powyższych komentarzy nie uzyskał odpowiedzi ze strony Katarzyny Bosackiej. Co ciekawe, jeden z przychylnych komentarzy został przez ekspertkę polubiony. Nie ma więc możliwości, że Bosacka do sekcji komentarzy nie zagląda i że tych bardziej krytycznych nie zauważa.

Niedawno pisaliśmy o produkcie, który ze względu na swoje właściwości powinien znaleźć się w diecie każdego. Przeczytaj także o tym, co krytyka kulinarnego zaskoczyło w barze mlecznym