Smakosze.pl Przepisy Obłędne budyniowe ciasto bez pieczenia. Najtańszy i najlepszy deser
Canva / bhofack2

Obłędne budyniowe ciasto bez pieczenia. Najtańszy i najlepszy deser

10 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Każdy z nas miewa czasem zachciankę na coś słodkiego, kiedy akurat niczego słodkiego nie ma pod ręką. Na ratunek przychodzi nam wtedy ciasto budyniowe. To ciasto bez pieczenia, dlatego jego wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste.

Do przygotowania ciasta budyniowego bez pieczenia potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jeśli nie masz ich akurat w domu, zakupy niezbędne do zrobienia ciasta zrobisz tanio w każdym, nawet najmniejszym osiedlowym sklepie. To ciasto bez pieczenia możesz łatwo przygotować na niespodziewaną wizytę znajomych.

Ciasto bez pieczenia przygotujesz błyskawicznie

Składniki:

  • 3 opakowania herbatników (dla lepszego efektu możesz użyć herbatników z czekoladą)

  • 3 budynie waniliowe

  • 1,5 litra mleka

  • 6 łyżek cukru (jeśli budyń jest już słodzony, możesz pominąć ten składnik)

  • kostka masła

Jak przygotować pyszne ciasto bez pieczenia

Budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Sprawdź w składzie, czy zawierają w sobie już cukier . Jeśli tak, nie dosładzaj. Ciasto bez pieczenia wyjdzie wystarczająco smakowite. Jeśli są bez cukru, dodaj podczas przygotowania 6 łyżek. Gotowy budyń odstaw do ostudzenia .

Masło wyjmij z lodówki aby nieco zmiękło. Ułatwi to przygotowanie ciasta bez pieczenia. Kiedy masło jest już miękkie a budyń zimny, zmiksuj starannie oba składniki. Masa musi być jednolita i bez grudek .

Formę do pieczenia wyłóż papierem, następnie ułóż warstwę herbatników. Na nie nałóż porcję budyniu. Układaj kolejne warstwy aż do skończenia się składników. Ciasto bez pieczenia na najwyższej warstwie powinno zakończyć się herbatnikami .

Tak przygotowane ciasto bez pieczenia odstaw do lodówki. Możesz podawać je samo, posypać cukrem pudrem lub udekorować owocami . Wypróbuj koniecznie tę propozycję na ciasto bez pieczenia . Zaskoczy Cię także ten szybki deser.

Canva / crystalbullet
Canva / crystalbullet

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy