Proste ciasto bez pieczenia Mars. Rozpływa się w ustach
Masz ochotę na proste ciasto bez pieczenia o smaku popularnych batoników czekoladowych? Przygotuj warstwowe ciasto Mars z masy krówkowej, masy czekoladowej i śmietankowej, przekładanych herbatnikami maślanymi. Ciasto oblane jest polewą czekoladową, jest przepyszne.
Ciasta bez pieczenia podbijają Internet, nic dziwnego są proste, pyszne i możemy przygotować je z kilku podstawowych składników. Takie ciasta zrobimy bez biszkoptu, bez podpieku, wystarczą nam herbatniki lub biszkopty.
Do przygotowania ciasta bez pieczenia Mars wykorzystamy herbatniki maślane, które nie dość, że będą idealnym spodem do deseru, to jeszcze będziemy przekładać nimi kolejne masy ciasta.
Ciasto Mars jest słodkim deserem, dlatego masa śmietankowa musi być delikatna i puszysta, aby odrobinę kontrastowała z kajmakiem, kremem czekoladowym i polewą czekoladową. Deser po przygotowaniu wstawmy do lodówki na kilka godzin, żeby wszystkie masy dobrze stężały.
Przepis na ciasto bez pieczenia Mars
Składniki (blacha o wymiarach 20x30 cm):
450 g herbatników
puszka masy krówkowej
Składniki na krem czekoladowy:
100 g kakao
pół kostki masła
70 ml mleka
szklanka cukru pudru
Składniki na masę śmietankową:
500 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Składniki na polewę czekoladową:
tabliczka czekolady deserowej
5 łyżek śmietanki 30% lub mleka
Jak zrobić ciasto bez pieczenia Mars?
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż pierwszą warstwę herbatników. Puszkę masy krówkowej włóż do garnka z mocno ciepłą wodą i odstaw na kilka minut, aby masa była mniej gęsta.
Masę krówkową rozsmaruj na herbatnikach i połóż następną warstwę herbatników. Przygotuj masę czekoladową: miękkie masło ucieraj mikserem, dodając stopniowo przesiany cukier puder z kakao.
Do masy dolewaj mleko i miksuj, aż powstanie gęsty, jednolity krem, następnie wyłóż go na herbatniki i wstaw do lodówki. Przygotuj masę śmietankową: żelatynę zalej 1/4 szklanki wrzącej wody, wymieszaj i odstaw, do ostudzenia.
Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem. Śmietankę miksuj, aż powstanie gęsta piana i stopniowo dodawaj ją do mascarpone. Do masy dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na herbatniki, rozprowadź dokładnie, wyłóż kolejną warstwę herbatników i wstaw do lodówki.
Przygotuj polewę czekoladową: tabliczkę czekolady połam i rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki lub mleka i mieszaj, aż powstanie gęsta masa. Polewę rozprowadź na herbatnikach i ponownie wstaw do lodówki, tym razem na 2-3 godziny, aby masy dokładnie stężały, smacznego.
Jeśli masz ochotę na równie pyszny deser do kawy- tu poznasz przepis na sernik na zimno z arbuzowo-truskawkową nutą, rozpływa się w ustach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze kucharki mają sposoby na idealne ciasto drożdżowe. Ich sekret tkwi w 2 sztuczkach
Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Większość smakoszy nie ma pojęcia
Obłędne kotlety mielone z kiszoną kapustą. Miękkie, soczyste i pełne smaku
Źródło: youtube.com/Sprint Cooking, brunetkawkuchni