Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Napoleonka na krakersach. Najszybsze ciasto bez pieczenia z budyniem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.09.2022 14:49

Napoleonka na krakersach. Najszybsze ciasto bez pieczenia z budyniem

Napoleonka na krakersach. Najszybsze ciasto bez pieczenia z budyniem
Screen z filmu pochodzi z kanału Kuchnia Pyszności na YouTube

Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco na już, przygotujcie napoleonkę na krakersach. Wystarczy przełożyć ciastka kremem budyniowym i szybkie ciasto bez pieczenia gotowe. Zróbcie je, a przekonacie się, że słodka, waniliowa masa budyniowa i słone krakersy doskonale się ze sobą komponują.

Ciasta bez pieczenia są coraz bardziej popularne. W Internecie znajdziemy wiele przepisów na ciasta na herbatnikach, biszkoptach, krakersach. Jednym z szybszych i lepszych ciast bez pieczenia jest napoleonka na krakersach z budyniem. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach.

Napoleonkę przygotujemy z kilku podstawowych składników: mleka, żółtek, mąki, budyniu, cukru, masła. To właśnie z nich zrobimy pyszną, gęstą, budyniową masę, którą przełożymy słone krakersy. Całe ciasto oprószmy cukrem pudrem, wszyscy będą zachwyceni.

Napoleonkę przekładaj jeszcze ciepłą masą. Im chłodniejsza, tym trudniej będzie rozłożyć ją równomiernie na krakersach. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby masa budyniowa stężała.

W naszym materiale prezentujemy zdjęcie napoleonki na krakersach, będące screenem z filmu na kanale Kuchnia Pyszności na YouTube.

Najszybsze ciasto bez pieczenia, czyli napoleonka na krakersach

Składniki (forma o wymiarach 24x 28 cm):

  • 250 g krakersów

  • 1 l mleka

  • 4 żółtka

  • 1 kostka masła

  • 2 opakowania cukru wanilinowego

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 4 żółtka

  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić napoleonkę na krakersach?

500 ml mleka wlej do miski, wsyp mąkę, proszek budyniowy i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej.

Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej przygotowaną mieszankę i gotuj na małym ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, dno wyłóż krakersami. Na ciastka wyłóż ciepłą masę budyniową. Przykryj ją warstwą krakersów. Gdy budyń wystygnie, wstaw ciasto na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

Przygotuj również ciasto bez pieczenia tiramisu, będzie gotowe w 10 minut. Siostra Anastazja zdradziła przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia, wszyscy będą zachwyceni.

Krakersy
canva/Promo_Link

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: obzarciuch