Obłędne ciasto tiramisu z truskawkami bez pieczenia
Jak powstało tiramisu?
Tiramisu wywodzi się od powiedzenia “popraw mi humor”. Istnieje wiele legend o pochodzeniu tego klasycznego włoskiego deseru. Wenecja, Treviso, Friuli, Siena i Florencja twierdzą, że są stolicą tiramisu, a ser mascarpone jest z kuchni lombardzkiej. Deser został wynaleziony w północno-wschodnich Włoszech w latach siedemdziesiątych XX wieku. Cukiernik Linguanotto po raz pierwszy podał tiramisu w restauracji w Treviso. Jako pożywny i pyszny deser, szybko zyskał popularność na całym świecie.
undefined
Tiramisu z truskawkami - składniki
Składniki do wykonania około 10 porcji tiramisu z truskawkami:
4 łyżki kakao,
375 ml zaparzonej kawy (z 3 espresso lub 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej),
400 g podłużnych biszkoptów,
60 ml likieru Amaretto,
300 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (bardzo zimnej),
500 g serka mascarpone,
4 żółtka,
500 g truskawek,
4 łyżki cukru pudru.
undefined
Tiramisu z truskawkami - przygotowanie
Przygotuj wysoką formę o średnicy 24 cm lub prostokątną o podobnej powierzchni.
Następnie zaparz kawę, ostudź i wymieszaj z likierem. Przed rozbiciem skorupek, jajka włóż do zlewu i umyj je ciepłą wodą.
Przełóż żółtka do miski, dodaj cukier puder i dobrze zmiksuj. Umieść miskę nad garnkiem z niewielką ilością wrzącej wody (dno miski nie może dotykać wody) i ubijaj dokładnie przez około 5-6 minut. Następnie wyjmij miskę z garnka i kontynuuj ubijanie przez około 4 minuty, aż mieszanina będzie lekka (prawie biała) i puszysta. Potem ostudź masę.
Wymieszaj kremówkę na sztywną pianę.
Delikatnie wymieszaj ubite żółtka (najlepiej w trzech partiach) łyżką lub łopatką, w osobnej misce z serkiem mascarpone, a następnie wymieszaj masę ze śmietanką.
Podziel kawę, biszkopty i masę kremową na trzy części. Pierwszą część biszkoptu zanurz na chwilę w kawie, następnie ułóż na dnie foremki, przykryj kremem i posyp łyżką kakao.
Drugą część biszkoptów namocz w kawie i ułóż na warstwie kremu posypanej wcześniej kakao. Posmaruj kremem, posyp kakao i nałóż trzecią warstwę ostatnich ciasteczek, masę kremową i kakao w proszku.
Pozostaw do schłodzenia przez co najmniej 4 godziny lub na noc. Truskawki pokrój w drobną kostkę i ułóż na deserze przed podaniem.