Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Drobno posiekaj i dodaj do mielonych. Zaskakujący dodatek nada im charakteru
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 22.10.2022 10:41

Drobno posiekaj i dodaj do mielonych. Zaskakujący dodatek nada im charakteru

kotlety mielone z orzechami włoskimi
Canva / Yana Gayvoronskaya

Sezon na orzechy włoskie trwa w najlepsze, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu. Chrupanie samych orzechów to nie jedyny sposób na to. Kotlety mielone z orzechami włoskimi zaskakują przyjemnym posmakiem i wyjątkową chrupkością. Wystarczy posiekać orzechy i dodać je do mięsa.

Orzechy włoskie są bardzo zdrowym dodatkiem. Zawierają cenne dla zdrowia aminokwasy, witaminy z grupy B oraz minerały. Ponadto są bogatym źródłem kwasów omega- 6 oraz omega-3. Kotlety mielone z orzechami włoskimi mają więc więcej zalet, niż wyśmienity smak.

Przepis na apetyczne kotlety mielone z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 średnia cebula

  • 2 garście łuskanych orzechów włoskich

  • 1 jajko

  • 1 kajzerka

  • 1/2 szklanki mleka

  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Jesienne kotlety mielone z orzechami włoskimi krok po kroku

Cebulę do kotletów mielonych z orzechami włoskimi obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Mleko wlej do miseczki i namocz z nim kajzerkę. Bułkę możesz porwać na mniejsze kawałki tak, aby była w całości przykryta płynem. Łuskane orzechy drobno posiekaj lub zmiel za pomocą młynka.

Do dużej miski przełóż łopatkę wieprzową. Następnie do mięsa dodaj jajko i wszystkie przygotowane uprzednio składniki kotletów mielonych z orzechami włoskimi. Dopraw masę do smaku za pomocą soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

Z uzyskanej masy formuj niewielkie kotlety. Każdego z nich obtocz dokładnie w bułce tartej. W międzyczasie na patelni dobrze rozgrzej olej do smażenia kotletów mielonych z orzechami włoskimi.

Kotlety mielone z orzechami włoskimi smaż na rumiano z obu stron na średniej mocy palnika. Usmażone mięso pozostaw na patelni, przykryj pokrywką i potrzymaj na małym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Kotlety mielone z orzechami włoskimi są gotowe do podania. Kotlety ze smakowitym dodatkiem są wyjątkowo soczyste. Sezonowe kotlety mielone to kusząca propozycja na obiad.

Canva / AtmosphericsStudio
Canva / AtmosphericsStudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: