Smakosze.pl Przepisy Dodajesz kapustę do farszu na paszteciki? Okrasa stawia na inny składnik
TRICOLORS/East News, screen z filmu pochodzi z kanału Sprint Cooking na YouTube

Dodajesz kapustę do farszu na paszteciki? Okrasa stawia na inny składnik

16 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Paszteciki do barszczu według przepisu Karola Okrasy są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Okrasa paszteciki robi z ciasta drożdżowego, a farsz z grzybów leśnych i gotowanej soczewicy. Paszteciki według jego receptury błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę.

Paszteciki do barszczu możemy przygotować z dowolnym nadzieniem. Niektórzy przygotowują je z kiszoną kapustą, inni z pieczarkami lub suszonymi grzybami. Okrasa farsz robi zupełnie inaczej. Paszteciki z ciasta drożdżowego według jego przepisu zachwycą całą rodzinę.

Na stronie kuchnialidla.pl możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji znanych kucharzy, w tym Karola Okrasy. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Okrasa podzielił się recepturą na wyśmienite paszteciki do barszczu z grzybami leśnymi i soczewicą. Farsz bije na głowę wszystkie inne.

Aby ciasto na paszteciki do barszczu ładnie urosło, koniecznie zadbaj o temperaturę wszystkich składników. Mleko musi być letnie, jajko i masło nie mogą być zimne, lepiej wyjmij je wcześniej z lodówki. Świeże drożdże są bardzo delikatne, zbyt wysoka i niska temperatura sprawią, że nie urosną, a ciasto nie podwoi swojej objętości.

Przepyszne paszteciki do barszczu z grzybami leśnymi i soczewicą

Składniki na ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży

  • jajko

  • łyżka cukru

  • 50 ml letniego mleka

  • 30 g masła

  • 300 g mąki pszennej typ 550

Składniki na farsz:

  • 200 g zielonej soczewicy

  • 200 g świeżych grzybów

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 gałązki tymianku

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 50 ml mleka

  • jajko

Jak przyrządzić paszteciki do barszczu? Przepis Okrasy nie ma sobie równych

Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem, następnie wlej letnie mleko. Wsyp odrobinę mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie wbij jajko, wsyp resztę mąki, wymieszaj.

Dodaj masło, ponownie połącz składniki, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Przygotuj farsz: soczewicę ugotuj i odcedź. Na oleju zeszklij czosnek, dodaj pokrojone grzyby i posiekany tymianek i smaż kilka minut.

Następnie dodaj soczewicę, masło, przesmaż i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrośnięte ciast zagnieć i rozwałkuj na cienki placek o grubości około 1 cm. Ciasto pokrój na kawałki o wymiarach 10x 20 cm. Nałóż farsz i zawiń w rulon.

Paszteciki przełóż na blachę z papierem do pieczenia w taki sposób, żeby łączenie ciasta było na spodzie. Każdy kawałek posmaruj wymieszanym jajkiem z mlekiem i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika z włączonymi termoobiegiem, piecz około 25 minut.

Okrasa robi ciasto na pierogi inaczej niż wszyscy . Danie zachwyca delikatnością i smakiem. Przygotuj również niezwykle soczystą karkówkę pieczoną według przepisu znanego kucharza. Karkówka posmakuje każdemu.

paszteciki do barszczu
Screen z filmu pochodzi z kanału Sprint Cooking na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy