Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa zdradził patent na pieczona karkówkę. 2 składniki zmieniają wszystko, nikt tak nie robi
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.11.2022 17:56

Okrasa zdradził patent na pieczona karkówkę. 2 składniki zmieniają wszystko, nikt tak nie robi

pieczona karkówka karol okrasa
Canva / zeleno ; TRICOLORS / EAST NEWS

Pieczona karkówka według Karola Okrasy charakteryzuje się wyjątkowo intensywnym, korzennym smakiem. Swoje niezwykłe walory zawdzięcza długiemu pieczeniu oraz dodatkowi dwóch przypraw: kardamonu i cynamonu. Tak przyrządzone mięso idealnie odnajdzie się na świątecznym stole.

Pieczona karkówka Karola Okrasy nabiera aromatu podczas długiego marynowania. Zarezerwuj zatem 24 godziny na jej leżakowanie. Samo pieczenie natomiast potrwa ok. 4 godzin. Gotowe danie odwdzięczy się za poświęcony mu czas obłędnym smakiem i aromatem.

Przepis na pieczoną karkówkę Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 kg karkówki

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • skórka starta z 1 pomarańczy

  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

Aromatyczna pieczona karkówka Karola Okrasy krok po kroku

Przygotuj korzenną marynatę do pieczonej karkówki. W dużym naczyniu połącz miód, musztardę, czosnek, przyprawy oraz startą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj składniki.

Mięso na pieczoną karkówkę starannie obtocz w marynacie. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wierzch polej pozostałą marynatą oraz sokiem z pomarańczy. Cząstki owocu poukładaj w naczyniu obok mięsa i odstaw całość do lodówki na 24 godziny.

Zamarynowane mięso wstaw bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Po upływie 10-15 minut karkówkę pieczoną przykryj i zmniejsz temperaturę do 85 stopni. Mięso piecz przez kolejne 4 godziny. Po upływie tego czasu z naczynia z karkówką pieczoną zdejmij przykrycie. Temperaturę zwiększ do 250 stopni. Mięso trzymaj w piekarniku jeszcze przez 5 minut, aż skórka ładnie się zarumieni i zrobi się chrupiąca. Karkówka pieczona z warzywami idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Soczysta pieczeń z karkówki wprost rozpływa się w ustach.

Canva / chamillewhite
Canva / chamillewhite

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla