Okrasa zdradził patent na pieczona karkówkę. 2 składniki zmieniają wszystko, nikt tak nie robi
Pieczona karkówka według Karola Okrasy charakteryzuje się wyjątkowo intensywnym, korzennym smakiem. Swoje niezwykłe walory zawdzięcza długiemu pieczeniu oraz dodatkowi dwóch przypraw: kardamonu i cynamonu. Tak przyrządzone mięso idealnie odnajdzie się na świątecznym stole.
Pieczona karkówka Karola Okrasy nabiera aromatu podczas długiego marynowania. Zarezerwuj zatem 24 godziny na jej leżakowanie. Samo pieczenie natomiast potrwa ok. 4 godzin. Gotowe danie odwdzięczy się za poświęcony mu czas obłędnym smakiem i aromatem.
Przepis na pieczoną karkówkę Karola Okrasy
Składniki:
-
1 kg karkówki
-
2 łyżki miodu
-
2 łyżeczki musztardy Dijon
-
1 ząbek czosnku
-
2 łyżeczki mielonego kardamonu
-
1 łyżeczka mielonego cynamonu
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
skórka starta z 1 pomarańczy
-
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Aromatyczna pieczona karkówka Karola Okrasy krok po kroku
Przygotuj korzenną marynatę do pieczonej karkówki. W dużym naczyniu połącz miód, musztardę, czosnek, przyprawy oraz startą skórkę z pomarańczy . Dokładnie wymieszaj składniki.
Mięso na pieczoną karkówkę starannie obtocz w marynacie . Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego . Wierzch polej pozostałą marynatą oraz sokiem z pomarańczy . Cząstki owocu poukładaj w naczyniu obok mięsa i odstaw całość do lodówki na 24 godziny .
Zamarynowane mięso wstaw bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni . Po upływie 10-15 minut karkówkę pieczoną przykryj i zmniejsz temperaturę do 85 stopni . Mięso piecz przez kolejne 4 godziny . Po upływie tego czasu z naczynia z karkówką pieczoną zdejmij przykrycie . Temperaturę zwiększ do 250 stopni . Mięso trzymaj w piekarniku jeszcze przez 5 minut, aż skórka ładnie się zarumieni i zrobi się chrupiąca . Karkówka pieczona z warzywami idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad . Soczysta pieczeń z karkówki wprost rozpływa się w ustach .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Łazanki zapiekane z kapustą i grzybami. Proste, szybkie, smakują każdego dnia
-
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnialidla