Smakosze.pl Przepisy Okrasa zdradził patent na pieczona karkówkę. 2 składniki zmieniają wszystko, nikt tak nie robi
Canva / zeleno ; TRICOLORS / EAST NEWS

Okrasa zdradził patent na pieczona karkówkę. 2 składniki zmieniają wszystko, nikt tak nie robi

7 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Pieczona karkówka według Karola Okrasy charakteryzuje się wyjątkowo intensywnym, korzennym smakiem. Swoje niezwykłe walory zawdzięcza długiemu pieczeniu oraz dodatkowi dwóch przypraw: kardamonu i cynamonu. Tak przyrządzone mięso idealnie odnajdzie się na świątecznym stole.

Pieczona karkówka Karola Okrasy nabiera aromatu podczas długiego marynowania. Zarezerwuj zatem 24 godziny na jej leżakowanie. Samo pieczenie natomiast potrwa ok. 4 godzin. Gotowe danie odwdzięczy się za poświęcony mu czas obłędnym smakiem i aromatem.

Przepis na pieczoną karkówkę Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 kg karkówki

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżeczki musztardy Dijon

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • skórka starta z 1 pomarańczy

  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

Aromatyczna pieczona karkówka Karola Okrasy krok po kroku

Przygotuj korzenną marynatę do pieczonej karkówki. W dużym naczyniu połącz miód, musztardę, czosnek, przyprawy oraz startą skórkę z pomarańczy . Dokładnie wymieszaj składniki.

Mięso na pieczoną karkówkę starannie obtocz w marynacie . Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego . Wierzch polej pozostałą marynatą oraz sokiem z pomarańczy . Cząstki owocu poukładaj w naczyniu obok mięsa i odstaw całość do lodówki na 24 godziny .

Zamarynowane mięso wstaw bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni . Po upływie 10-15 minut karkówkę pieczoną przykryj i zmniejsz temperaturę do 85 stopni . Mięso piecz przez kolejne 4 godziny . Po upływie tego czasu z naczynia z karkówką pieczoną zdejmij przykrycie . Temperaturę zwiększ do 250 stopni . Mięso trzymaj w piekarniku jeszcze przez 5 minut, aż skórka ładnie się zarumieni i zrobi się chrupiąca . Karkówka pieczona z warzywami idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad . Soczysta pieczeń z karkówki wprost rozpływa się w ustach .

Canva / chamillewhite
Canva / chamillewhite

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy