Karkówka z piekarnika pyszniejsza niż z grilla. Sekretem smaku jest uwielbiane warzywo
Karkówka z piekarnika zachwyca smakiem podobnie, jak ta z grilla. Wszystko dzięki doprawieniu czosnkiem, rozmarynem i podlaniu białym winem. Mięso pieczone w plastrach nie potrzebuje dużo czasu, by było miękkie. A dzięki dodatkowi marchewki i pietruszki danie wygląda niezwykle apetycznie.
Wszyscy uwielbiamy karkówkę z grilla. W okresie jesienno-zimowym, kiedy z utęsknieniem czekamy na kolejny sezon, przygotujmy karkówkę z piekarnika. Jest o wiele bardziej soczysta niż upieczona na ruszcie, a jej smak i aromat zachwyci całą rodzinę.
Sekretem rewelacyjnego smaku karkówki z piekarnika są warzywa, w szczególności czosnek, który pod wpływem wysokiej temperatury oddaje cały aromat. Karkówkę pieczemy również z marchewką i korzeniem pietruszki. Nie możemy zapomnieć jednak o dodatkach, dzięki którym mięso dosłownie rozpływa się w ustach.
Karkówkę z piekarnika przygotowujemy w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlewamy wytrawne wino, całe danie przed pieczeniem skrapiamy oliwą z oliwek, sosem sojowym i suszonym rozmarynem. Karkówkę pieczemy pod przykryciem, żeby się nie wysuszyła. Koniecznie bez termoobiegu.
Przepis na soczystą i aromatyczną karkówkę z piekarnika
Składniki:
700 g karkówki wieprzowej
4 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
125 ml białego, wytrawnego wina
2 średnie marchewki
2 korzenie pietruszki
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Jak zrobić karkówkę lepszą niż z grilla? Soczyste mięso zachwyca aromatem
Mięso umyj i pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Oprósz je solą i pieprzem, odstaw. Marchewkę, pietruszkę i czosnek obierz, pokrój w plasterki. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą.
Nastaw piekarnik na 200 stopni C z opcją grzania góra-dół. Do naczynia żaroodpornego wlej wino, następnie poukładaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Na górę wyłóż plastry karkówki, poukładaj na nich czosnek.
Mięso skrop sosem sojowym, oprósz suszonym rozmarynem, skrop oliwą. Przykryj naczynie żaroodporne i wstaw do piekarnika na 35 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie, zwiększ temperaturę do 210 stopni C i piecz jeszcze 10 minut.
Przygotuj również kotlety schabowe z piekarnika w niezwykłej marynacie oraz chrupiącego kurczaka według przepisu Ani Starmach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o śliwkach czy mięsie. Apetyczny farsz do knedli przygotujesz z pysznego warzywa
Wystarczy 10 minut i gotowe. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz nawet bez tarcia ziemniaków
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama