Doskonałe oponki z jabłek z cukrem pudrem i cynamonem
Oponki z jabłek z cukrem pudrem i cynamonem to wyśmienity deser dla całej rodziny. Jest idealny na tłusty czwartek, jak i bez okazji, a dzieci również go uwielbiają. Jabłka maczane w puszystym cieście smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na oponki z jabłek z cukrem pudrem i cynamonem.
Oponki z jabłek to pyszny deser, który pokocha każdy łasuch. Krążki jabłka obtoczone w puszystym cieście z cynamonem i smażone jak tradycyjne pączki, to idealna przekąska i dodatek do kawy i herbaty.
Krążki z jabłka w cieście to świetna alternatywa dla pączków w tłusty czwartek, kiedy nie masz czasu ich piec, a masz ochotę na coś słodkiego i pysznego. Jabłka mają cynamonowo- waniliowy smak, są słodkie z delikatną, kwaśną nutą, są perfekcyjne.
Ciasto przygotuj godzinę- półtorej przed krojeniem jabłek. Ciasto musi odpocząć i odrobinę urosnąć. Krążki pokrój przed samym obtaczaniem jabłek, dzięki czemu owoce nie zdążą ściemnieć. Oponki koniecznie oprósz cukrem pudrem, będą śliczne i pyszne.
Szukasz pomysłu na przysmak do kawy? Tu poznasz przepis na faworki z serkiem waniliowym , są lekkie i bardzo puszyste.
Przepis na oponki z jabłek z cukrem i cynamonem
Składniki:
-
130 g margaryny
-
325 g mąki pszennej
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
60 g cukru pudru
-
350 ml mleka
-
7 dużych jabłek
-
5 jajek
-
łyżeczka cynamonu mielonego
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
olej rzepakowy do smażenia
-
cukier puder do dekoracji
Jak zrobić oponki z jabłek z cukrem pudrem i cynamonem?
Margarynę rozpuść, jajka utrzyj z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem, wlej chłodny tłuszcz, wsyp przesianą z proszkiem mąkę, cynamon, wlej mleko, miksuj na średnich obrotach, odstaw na 1,5 godziny w ciepłe i suche miejsce.
Jabłka obierz ze skóry i pokrój w krążki, usuń gniazda nasienne i pestki. Jabłka obtocz z każdej strony w cieście i smaż na rozgrzanym do 180 stopni C oleju przez 2-3 minuty z każdej strony.
Źródło zdjęcia: canva/rcarner Oponki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu, przestudzone oprósz cukrem pudrem i podaj. Smacznego.