Faworki na tłusty czwartek z dodatkiem waniliowego serka
Choć w tłusty czwartek z pewnością bez problemu kupisz faworki i pączki, to jednak nie ma jak domowe. Można je jeść, jak tylko przestygną i zawierają wyłącznie, te składniki, które akceptujesz. Dziś podamy wam niezwykły przepis na faworki z dodatkiem waniliowego serka. Będą kruche i delikatne, idealne na tłusty czwartek.
Idealne faworki, to kruche faworki. Powinny rozpadać się przy braniu w dłoń, a jedzone rozpływać się w ustach. Na ich kruchość wpływa dodatek żółtek, a także śmietany. Dziś zastąpimy jednak śmietanę serkiem homogenizowanym, który tym się różni od śmietany, że jest słodszy. Słodsze wyjdą też więc faworki, także nie musisz ich już mocno oprószać cukrem pudrem.
Faworki na tłusty czwartek z dodatkiem waniliowego serka
Składniki:
400 g mąki pszennej
4 żółtka
200 g serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka spirytusu lub wódki
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie faworków
Do miski przesiej mąkę. Dodaj żółtka, serek, cukier i spirytus. Zamieszaj składniki dłonią, a potem zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto kilkakrotnie składaj i wybijaj wałkiem, by wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Dzięki temu będzie delikatniejsze. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 2 godziny do lodówki.
Ciasto podziel na 2-3 części. Każdą cienko rozwałkuj, pokrój nożem w pasy o szerokości ok. 3 cm. Potem każdy podziel na kawałki o długości 10-12 cm.
W każdym pasku zrób przez środek długie nacięcie nożem. Przez powstały otwór przewlecz jeden koniec paska. W ten sposób wywiniesz faworek.
W rondlu rozgrzej dużą ilość oleju. Na gorący kładź faworki i smaż je, aż będą z obu stron rumiane. Faworki wyjmij łyżką cedzakową, ułóż na papierowym ręczniku, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Oprósz cukrem pudrem.
W naszym serwisie znajdziesz też inne receptury na pyszne faworki. Sprawdź, jak przygotować faworki bez jajek, śmietany i cukru, a także, jak faworki robi Tomasz Strzelczyk.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Zachwycająco wilgotne ciasto czekoladowe z tajnym składnikiem
Karkówka pieczona w rękawie w niezwykle intensywnej marynacie
Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem
Źródło: szpileczkiibabeczki