Smakosze.pl Przepisy Lepsze niż tradycyjne, serowe pączki robi się w mniej niż 20 minut
Pixabay / ceja

Lepsze niż tradycyjne, serowe pączki robi się w mniej niż 20 minut

5 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pączki uchodzą za smakołyk, który jest dosyć czasochłonny w przyrządzeniu. Okazuje się, że można zrobić je w bardzo prosty sposób. W tym roku warto postawić na pączki serowe, które przyprawią o ekscytację wszystkich wielbicieli łakoci.

Pączki w wyjątkowej odsłonie

Nie da się ukryć, że pączki są jednym z najczęściej zajadanych słodkich specjałów. Można je przygotować na rozmaite sposoby. Już wcześniej na naszym portalu przedstawialiśmy przepis na ten wyjątkowy smakołyk .

Niektórym osobom nie chce się czekać na to, aż pączki wyrosną. W takiej sytuacji warto wypróbować przepis, w którym ten etap jest zbędny. Pączki w takiej odsłonie robi się błyskawicznie. Wystarcza 20 minut .

Receptura na serowe pączki została zaprezentowana na stronie Przepisy Joli. Z pewnością przypadnie ona do gustu smakoszom, który lubią proste i pyszne specjały, które nie wymagają dużego nakładu pracy . Wiele osób uznaje pączki serowe za lepsze od tradycyjnych.

Pączki serowe przygotujemy ze składników, których znaczną część znajdziemy we własnej kuchni . Nic na tej liście nie powinno wywołać zaskoczenia. W jakie produkty musimy się zaopatrzyć, aby zrobić własne pączki w domowym zaciszu?

  • 500 g zmielonego białego sera

  • 500 g mąki

  • 65 g cukru

  • 4 jajka

  • 15 ml wódki

  • 45 g jogurtu

  • 5 g proszku do pieczenia

  • 5 sody

  • ulubione nadzienie

  • cukier puder lub lukier do dekoracji

  • olej lub smalec do smażenia

Jak przygotować serowe pączki?

Pączki w tym wydaniu nie powinny nikomu sprawić większych problemów. Na początku upewnijmy się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową . Jajka miksujemy z cukrem i wzbogacamy je o zmielony twaróg oraz wódkę.

Mieszankę ponownie miksujemy. Następnie dodajemy jogurt. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość łączymy z masą serową. Powinniśmy otrzymać jednolite ciasto. Najlepiej nabierać je łyżką do lodów zmoczoną w gorącym tłuszczy. Jednak możemy je uformować ręcznie .

Pączki wykładamy na rozgrzany olej lub smalec. Co jakiś czas je obracamy. Wyjmujemy je z tłuszczu na papierowe ręczniki, a po ostygnięciu nadziewamy . Na koniec dekorujemy je cukrem pudrem albo lukrem. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć. Jeśli lubisz pączki, koniecznie wypróbuj przepis Magdy Gessler .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy Joli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy