Powszechny błąd popełniany podczas gotowania dań z makaronu
Wyborny makaron jest absolutnym kulinarnym szlagierem, który potrafi skusić nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jego prawidłowe ugotowanie jest kluczowe. Jeden niepozorny błąd potrafi go kompletnie zrujnować.
Jeden błąd sprawia, że makaron staje się niesmaczny
Makaron jest uznawany za jeden z produktów, którego przygotowanie nie wymaga zbędnych ceregieli. Przeważnie wrzucamy go do osolonego wrzątku i gotujemy przez tyle czasu, ile wskazano na opakowaniu.
Niektórzy umieszczają makaron we wrzątku i zmniejszają ogień, nie zdając sobie sprawy z tego, że negatywnie wpływa to na nasz specjał. Każdy powinien wiedzieć, że tego typu postępowanie nie powinno mieć miejsca.
Okazuje się, że makaron ugotowany w nieodpowiedni sposób traci swoją teksturę. Utrzymanie wrzącej wody sprawia, że nasz specjał finalnie cechuje się kuszącą konsystencją. W związku z tym pamiętajmy o tym, by mnie zmniejszać ognia.
Warto wiedzieć, jak prawidłowo ugotować makaron. Na szczęście istnieją wskazówki, które znacząco pomogą nam w osiągnięciu tego celu. Podzielił się nimi portal Italia Poza Szlakiem. Warto wziąć je sobie do serca.
Jak idealnie ugotować makaron?
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Italia Poza Szlakiem, istotna jest odpowiednia proporcja wody względem makaronu. Na 100 g smakołyku powinien przypadać 1 litr. Mając na uwadze ten fakt najlepiej gotować makaron w dużym garnku.
Nie bez znaczenia jest również dodanie soli w odpowiednim momencie. Wspominaliśmy o tym już w jednym z wcześniejszych artykułów. Pamiętajmy również o tym, by makaron od czasu do czasu zamieszać.
Makaron jest najlepszy, gdy ugotujemy go al dente. Przeważnie na opakowaniach wskazany jest czas, który smakołyk powinien spędzić we wrzątku. Jeśli nie znajdujemy takiej adnotacji, wówczas gotujmy go 1-2 minuty krócej.
Smakowity makaron można również gotować na oko. W takiej sytuacji warto go co jakiś czas próbować. Nie powinniśmy również oszczędzać na makaronie. Dobra jakość kosztuje. Kiedy robimy zapasy, pamiętajmy o tym, ile czasu możemy przechowywać nasze produkty spożywcze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Plama z oleju na ulubionym ubraniu? Spokojnie, rozwiązaniem jest 1 kuchenny produkt
Skończyłeś 30 lat? Kilka produktów lepiej na dobre wykluczyć z diety
Jadasz fasolkę po bretońsku? 1 trick sprawi, że będzie mieć idealną konsystencję
Źródła: Italia Poza Szlakiem