Domowe pączki
maciusgvidas, pixabay

Sposób na domowe, lekkie, wyrośnięte i puszyste pączki

Jeśli uwielbiasz domowe pączki, prezentujemy najlepszy możliwy sposób na ich przygotowanie. Dzięki poniższemu przepisowi z łatwością sporządzisz pyszne łakocie, które będą lekkie, puszyste i wspaniale wyrośnięte. Najlepiej smażyć je na smalcu - dzięki niemu osiągają najlepszy smak.

Pączki w obecnych czasach najczęściej kupujemy na mieście w swojej ulubionej cukierni. Mało kto ma bowiem czas i chęci do samodzielnego ich przygotowania, choć domowe pączki są równie pyszne. Poniżej prezentujemy przepis na ich najlepszą wersję.

Jeśli uwielbiasz pączki i kilka razy próbowałeś je zrobić, lecz za każdym razem nie wychodziły tak jak powinny - były przesiąknięte tłuszczem i słabo wyrośnięte, mamy na to remedium. Wystarczy krok po kroku podążać za poniższymi punktami, a wszystko się uda.

Zrobisz pyszne pączki we własnym domu

Nie ma wprawdzie nic lepszego, niż kilka ciepłych jeszcze pączków i kubek doskonałej jakości kawy. Takie połączenie idealnie ze sobą współgra, a słodycz pączków wspaniale równoważona jest przez kwaśność świeżo mielonej i parzonej kawy. Jeśli chcesz zrobić sobie taką przyjemność, wykorzystaj ten przepis.

Jest on na tyle prosty, że praktycznie każdy może go wykonać, a smak i puszystość tego specjału zachwyca nawet największych smakoszy. Co więcej, zapach podczas smażenia niesie się tak daleko, że każdy obecny w twoim domostwie człowiek natychmiast skieruje się do kuchni, by sprawdzić co smacznego pichcisz.

3 szklanki zawierają sok pomarańczowy, a 3 nie. Rozwiąż najszybszy test na bystrość3 szklanki zawierają sok pomarańczowy, a 3 nie. Rozwiąż najszybszy test na bystrośćCzytaj dalej

Chcesz poznać więcej kultowych przepisów, które idealnie sprawdzą się na zbliżający Tłusty Czwartek? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy jak zrobić klasyczne faworki. W tym artykule opisaliśmy sposób na ugotowanie doskonałego piszingera.

Przepis na domowe pączki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 żółtka średnich jajek
  • 40 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 kostki masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 litr smalcu

Zacznij od sporządzenia rozczynu. Do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz kilka łyżek ciepłego, lecz nie gorącego mleka. Zamieszaj całość i odstaw na 20 minut, żeby drożdże mogły wyrosnąć. W tym czasie przesiej do miski mąkę i wymieszaj ją z suchymi składnikami.

Do mąki i soli dodaj żółtka, roztopione masło i pozostały cukier. Wlej zaczyn oraz spirytus (alkohol sprawi, że ciasto nie wciągnie oleju podczas smażenia) i zacznij mieszać ciasto. Kiedy ciasto będzie już gładkie i nie będzie kleić się do rąk czy naczynia, przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, potnij za pomocą wykraweczki na takie same okręgi i uformuj z nich równe kule. Rozgrzej smalec w garnku do temperatury 175 stopni Celsjusza. Smaż pączki z obu stron na brązowy kolor. Możesz posypać je cukrem pudrem, lub posmarować lukrem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł