Sposób na domowe, lekkie, wyrośnięte i puszyste pączki
Pączki w obecnych czasach najczęściej kupujemy na mieście w swojej ulubionej cukierni. Mało kto ma bowiem czas i chęci do samodzielnego ich przygotowania, choć domowe pączki są równie pyszne. Poniżej prezentujemy przepis na ich najlepszą wersję.
Jeśli uwielbiasz pączki i kilka razy próbowałeś je zrobić, lecz za każdym razem nie wychodziły tak jak powinny - były przesiąknięte tłuszczem i słabo wyrośnięte, mamy na to remedium. Wystarczy krok po kroku podążać za poniższymi punktami, a wszystko się uda.
Zrobisz pyszne pączki we własnym domu
Nie ma wprawdzie nic lepszego, niż kilka ciepłych jeszcze pączków i kubek doskonałej jakości kawy. Takie połączenie idealnie ze sobą współgra, a słodycz pączków wspaniale równoważona jest przez kwaśność świeżo mielonej i parzonej kawy. Jeśli chcesz zrobić sobie taką przyjemność, wykorzystaj ten przepis.
Jest on na tyle prosty, że praktycznie każdy może go wykonać, a smak i puszystość tego specjału zachwyca nawet największych smakoszy. Co więcej, zapach podczas smażenia niesie się tak daleko, że każdy obecny w twoim domostwie człowiek natychmiast skieruje się do kuchni, by sprawdzić co smacznego pichcisz.
Chcesz poznać więcej kultowych przepisów, które idealnie sprawdzą się na zbliżający Tłusty Czwartek? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy jak zrobić klasyczne faworki. W tym artykule opisaliśmy sposób na ugotowanie doskonałego piszingera.
Przepis na domowe pączki
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
4 żółtka średnich jajek
40 g cukru
25 g świeżych drożdży
1/4 kostki masła
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
1 litr smalcu
Zacznij od sporządzenia rozczynu. Do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz kilka łyżek ciepłego, lecz nie gorącego mleka. Zamieszaj całość i odstaw na 20 minut, żeby drożdże mogły wyrosnąć. W tym czasie przesiej do miski mąkę i wymieszaj ją z suchymi składnikami.
Do mąki i soli dodaj żółtka, roztopione masło i pozostały cukier. Wlej zaczyn oraz spirytus (alkohol sprawi, że ciasto nie wciągnie oleju podczas smażenia) i zacznij mieszać ciasto. Kiedy ciasto będzie już gładkie i nie będzie kleić się do rąk czy naczynia, przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, potnij za pomocą wykraweczki na takie same okręgi i uformuj z nich równe kule. Rozgrzej smalec w garnku do temperatury 175 stopni Celsjusza. Smaż pączki z obu stron na brązowy kolor. Możesz posypać je cukrem pudrem, lub posmarować lukrem. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Po krzywych burakach kolejna wielka akcja Lidla z innym warzywem. Powodem zbyt obfite plony
Obłędne, wilgotne ciasto drożdżowe. Zawsze się udaje dzięki genialnej recepturze
Nie ma skali, żeby opisać jak cudowne wychodzą pierogi ruskie z przepisu z 1920 roku
Źródło: aniagotuje.pl