Smakosze.pl
Domowe pączki

maciusgvidas, pixabay

Sposób na domowe, lekkie, wyrośnięte i puszyste pączki

26 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jeśli uwielbiasz domowe pączki, prezentujemy najlepszy możliwy sposób na ich przygotowanie. Dzięki poniższemu przepisowi z łatwością sporządzisz pyszne łakocie, które będą lekkie, puszyste i wspaniale wyrośnięte. Najlepiej smażyć je na smalc

Pączki w obecnych czasach najczęściej kupujemy na mieście w swojej ulubionej cukierni. Mało kto ma bowiem czas i chęci do samodzielnego ich przygotowania, choć domowe pączki są równie pyszne. Poniżej prezentujemy przepis na ich najlepszą wersję. 

Jeśli uwielbiasz pączki i kilka razy próbowałeś je zrobić, lecz za każdym razem nie wychodziły tak jak powinny - były przesiąknięte tłuszczem i słabo wyrośnięte, mamy na to remedium. Wystarczy krok po kroku podążać za poniższymi punktami, a wszystko się uda.

Zrobisz pyszne pączki we własnym domu

Nie ma wprawdzie nic lepszego, niż kilka ciepłych jeszcze pączków i kubek doskonałej jakości kawy. Takie połączenie idealnie ze sobą współgra, a słodycz pączków wspaniale równoważona jest przez kwaśność świeżo mielonej i parzonej kawy. Jeśli chcesz zrobić sobie taką przyjemność, wykorzystaj ten przepis. 

Jest on na tyle prosty, że praktycznie każdy może go wykonać, a smak i puszystość tego specjału zachwyca nawet największych smakoszy. Co więcej, zapach podczas smażenia niesie się tak daleko, że każdy obecny w twoim domostwie człowiek natychmiast skieruje się do kuchni, by sprawdzić co smacznego pichcisz.

Chcesz poznać więcej kultowych przepisów, które idealnie sprawdzą się na zbliżający Tłusty Czwartek? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy jak zrobić klasyczne faworki. W tym artykule opisaliśmy sposób na ugotowanie doskonałego piszingera. 

Przepis na domowe pączki

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 4 żółtka średnich jajek

  • 40 g cukru

  • 25 g świeżych drożdży 

  • 1/4 kostki masła

  • szczypta soli

  • 2 łyżki spirytusu

  • 1 litr smalcu 

Zacznij od sporządzenia rozczynu. Do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz kilka łyżek ciepłego, lecz nie gorącego mleka. Zamieszaj całość i odstaw na 20 minut, żeby drożdże mogły wyrosnąć. W tym czasie przesiej do miski mąkę i wymieszaj ją z suchymi składnikami. 

Do mąki i soli dodaj żółtka, roztopione masło i pozostały cukier. Wlej zaczyn oraz spirytus (alkohol sprawi, że ciasto nie wciągnie oleju podczas smażenia) i zacznij mieszać ciasto. Kiedy ciasto będzie już gładkie i nie będzie kleić się do rąk czy naczynia, przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, potnij za pomocą wykraweczki na takie same okręgi i uformuj z nich równe kule. Rozgrzej smalec w garnku do temperatury 175 stopni Celsjusza. Smaż pączki z obu stron na brązowy kolor. Możesz posypać je cukrem pudrem, lub posmarować lukrem. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >
Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >