Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Paella z owocami morza
Anna Markowicz
Anna Markowicz 25.03.2022 22:46

Paella z owocami morza

Paella z owocami morza
https://pixabay.com/pl/

PAELLA Z OWOCAMI MORZA

SKŁADNIKI na 4 porcje:– 300 g ryżu do paelli (1 3/4 szkl.)– 500 g mieszaki owoców morza (krewetek, małży, kalmarów) – mogą być mrożone– 250 g pomidorów malinowych (1 duży lub 2 średnie)– 150 g kolorowej papryki (po 1/3 strąka czerwonej, zielonej i żółtej)– 70 g groszku zielonego mrożonego (1/2 szkl.)– 1 pęczek natki pietruszki– 1 duża cebula– 3 ząbki czosnku– szczypta nitek szafranu– odrobina pasty paprykowej lub 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku– 2-3 łyżki oliwy z oliwek– 1 l bulionu warzywnego (lub wody z 2-3 łyżkami sosu sojowe)– 1/2 szkl. białego wytrawnego ryżu– cząstki cytryny (do podania).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA1. Na patelni do paelli podgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, delikatnie podsmażyć. Dodać pokrojoną w mniejsze cząstki kolorową paprykę, a następnie (po 3-5 minutach) ryż. Podsmażać parę chwil, cały czas mieszając, aby ryż się nie przypalił.2. Ryż powinien delikatnie się zeszklić. Wtedy dodać szafran, drobno pokrojone pomidory zaprawione pastą paprykową, groszek, posiekane 1/2 pęczka pietruszki oraz wino. Doprawić solą i pieprzem.3. Całość zalać 3 szklankami bulionu, zagotować i dusić 15-20 minut. Gdyby okazało się, że jest za mało płynu – dodać w między czasie resztę bulionu.4. Gdy większość płynu zostanie wchłonięta, ułożyć na wierzchu owoce morza, zmniejszyć ogień do minimum i dusić 6-8 minut. Po tym czasie zdjąć paellę z ognia, przykryć folią aluminiową i odstawić na parę chwil. W tym czasie owoce morza dojdą do siebie, ryż wchłonie resztę płynu i przesiąknie wszystkimi aromatami.5. Gotowe danie podawać z cząstkami cytryny i posiekaną natką pietruszki.

UWAGI*** Do przygotowania paelli wykorzystuje się specjalny krótki ryż, okrągłoziarnisty, który dobrze wchłania płyn i jednocześnie nie rozkleja się. Dzięki tym właściwościom ryż podczas gotowania łatwo przesiąka aromatami pozostałych składników, a po przyrządzeniu pozostaje lekko twardy, sypki i łatwo się oddziela. Najpopularniejsze odmiany ryżu do paelli to bomba, senia, bahia czy calasparra. W ostateczności, gdy nie możemy dostać hiszpańskiego ryżu, opcją jest użycie ryżu do rissoto (np. arborio). Trzeba jednak pamiętać, że przy takiej zamianie potrawa będzie bardziej kleista, a więc efekt nie do końca takie sam jak w oryginalnej wersji dania.*** Przyrządzając paelle z owocami morza najprościej jest użyć mrożonej mieszanki owoców morza, choć bez wątpienia zdecydowanie lepiej byłoby, jeśli tylko są dostępne, użyć świeżych owoców morza. Trzeba pamiętać, że z racji wyjątkowo delikatnego mięsa i dużej zawartości wody, owoce morza bardzo szybko się psują. Wybierając je zwracajmy uwagę na wygląd, zapach i pytajmy o termin dostawy.*** Owoce morza można zastąpić kawałkami świeżej, delikatnej w smaku, chudej ryby (np. dorsz). Świeża ryba jest zdecydowanie łatwiej dostępna niż owoce morza, jednocześnie taka modyfikacja pozwoli na zachowania charakterystycznego smaku i morskiego charakteru dania.*** Kompozycję warzyw w paelli możemy modyfikować wedle własnego gustu. Oprócz pomidorów, papryki, cebuli, można użyć również cukinii czy zielonej fasolki.*** Szafran stanowiący podstawową przyprawę hiszpańskiej paelli jest przyprawą nie tylko drogą, ale też trudno dostępną. W przypadku jego braku możemy użyć do zabarwienia ryżu znacznie tańszej i łatwiej dostępnej kurkumy. Kurkuma ma dość charakterystyczny posmak, jednak dobrze komponujący się ze składnikami dania.

Tagi: